logo

Srebrenitsa'da anma töreni

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen kurbanların sayısı, bugünkü cenaze törenin ardından 6 bin 575'e yükseldi.

8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 22. yıl dönümünde, savaşta BM bünyesindeki askerlerin üs olarak kullandığı Potoçari'deki eski akü fabrikasında anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, burada yaptığı konuşmada, içinde yaşadıkları zamanın kendilerinden seslerini yükseltmelerini ve soykırımın korkunç mesajını anlamayan veya anlamak istemeyenlere cevap vermelerini talep ettiğini vurgulayarak, 1995 yılında burada yaşananların herkes tarafından iyi bilindiğini, Radovan Karadzic ve Ratko Mladic’in emrindeki birliklerin, esir alınan binlerce Boşnak erkeği katlettiğini hatırlattı.

İzetbegovic, uluslararası ve yerel mahkemelerin burada yaşananları mümkün olan tek bir isimle, "soykırım" olarak nitelendirdiğine dikkati çekerek, "Srebrenitsa’nın acı tecrübesi, hepimize ağır bir soru soruyor. Kimi zaman bu sorunun cevabının olmadığını düşünüyoruz. Ancak bunun cevabı olmalı. Bu cevaplar, hayat ve barışla dolu gelecekte. Böyle bir geleceğe ise barış sayesinde gidilebilir. Bu, herkese, bize de gelecek nesillere de gerekli. Ancak bir şey herkesçe bilinmeli. Bosna Hersek’te barış ve daha iyi bir gelecek, adalet ve hakikat olmadan mümkün değil." dedi.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

AA