logo

İşe bisikletle git, sağlıklı kal!

Bilim isnaları, daha sağlıklı yaşamak isteyenler ve kanser ve kalp hastalığı riskini azaltmak için çabalayanlara işe bisikletle gitmelerini öneriyor. İngiltere’de beş yıldır süren kapsamlı bir araştırmanın sonuçları, bisikletle işe gidip gelmenin bu sağlık risklerini ‘yarıya indirdiğine’ işaret ediyor.

Araştırmacılar İngiltere ve İskoçya’dan 250 bin çalışanı inceleyerek, daha çok hareketsiz bir şekilde işe gidenlerle karşılaştırdılar. Çalışma için incelenen bu insanlardan 2.430’u hayatını kaybetti, 3.748’ine kanser teşhisi kondu, 1.110’u da kalp sorunlarıyla karşılaştı.

Düzenli bisiklet sürmek ise, bu nedenlerle hayatını kaybetme riskini yüzde 41, kanser riskini yüzde 45, kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 46 azalttı.

Bu bisiklet sürücüleri haftada ortalama 48 kilometre yol gitti ancak daha fazla yok kat edenlerin daha da sağlıklı oldukları görüldü.

Yürümenin de kalp rahatsızlıklarına karşı önemli oranda fayda sağladığı belirtildi. Ama bu durum, daha çok haftada yaklaşık 10 kilometre yürüyen insanlar için geçerli.

Araştırmayı yapan Jason Gill, bu çalışmanın, işe aktif yollarla, özellikle bisikletle gidenlerin daha az risk altında olduğuna ilişkin açık bir kanıt olduğunu söyledi. Gill bu nedenle şehir yapılandırmasının bisikletlilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Milliyet