logo

Yabancıların Türk şirketlerine yatırımı üçe katlandı

Yabancıların Türk şirketlerini devralmak için 2016'da yaptığı yatırım tutarı bir önceki yıla kıyasla üçe katlanarak 18,9 milyar liraya ulaştı. Türk şirketlerinin devralınmasında Hollandalı yatırımcılar ilk sırada yer aldı.

Rekabet Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl kurum tarafından özelleştirme ve kapsam dışı uygulamalarla birlikte toplam 209 birleşme ve devralma işlemi incelendi. Bu işlemlerden 34’ü tarafların tümü Türk yasalarına göre kurulmuş şirketler için yapıldı.

107 işlem yabancı ülke yasalarına göre iş başı yapmış şirketler için gerçekleştirilirken, Türk ve yabancı şirketlerin bir arada olduğu kuruluşlara yönelik 50 işlem tesis edildi.

Yabancılar tarafından Türk şirketlerinin devralınmasında 9 işlemle Hollandalı yatırımcılar ilk sırada yer aldı, bunu, 6 işlemle Alman, 4 işlemle Japon ve İngiliz yatırımcılar takip etti.

Geçen yıl ABD'li, Fransız, İsviçreli ve Koreliler Türk şirketlerine yönelik 3'er yatırım işlemi gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye piyasalarında yapılan özelleştirmelerin en çok elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı faaliyetinde gerçekleştiği görüldü.

AA