logo

Rüzgârda yerlilik şartı yüzde 65

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneşten sonra rüzgâr enerjisinde de düzenlemeler yapacak. Yakın zamanda yapılması planlanan rüzgâr YEKA'sı (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) ihalesi için özelikle Avrupa ve Çinli firmalardan yoğun ilgi olduğu öğrenildi.

Bakanlık azami bin megavat gücündeki Rüzgâr Enerji Santrali'nin (RES) kurulum usul ve esaslarını belirledi. Yakın zamanda çıkılması planlanan ihaleye katılacak firmaların ortaklık yapılarına ilişkin de şartlar tespit edildi. İhale şartnamesi taslağında rüzgâr türbininin yerlilik oranının asgari yüzde 65 olması şartı yer aldı. Fabrika kurulumunda yüzde 90, Ar-Ge'de ise yüzde 80 yerli istihdam şartı istenirken, kazanan şirket ayrıca 10 yıl Türkiye'de Ar-Ge faaliyeti yürütecek. Ar-Ge'ye ayrılacak pay, ilk yıl 2 milyon dolar, ikinci yıl 5 milyon dolar, sonrası için her yıl 10 milyon dolar olacak.

AZAMİ BİN MEGAVAT

İş ortaklığı olarak ihaleye katılanların sözleşme imzalamak üzere kuracakları şirkette teknoloji sağlayıcının doğrudan veya dolaylı ortaklık oranı yüzde 20'den, Türkiye vatandaşlarının doğrudan veya dolaylı ortaklık oranı da aynı şekilde yüzde 20'den az olamayacak.

İhaleye konsorsiyum olarak katılınması durumunda ise Türkiye vatandaşlarına ait doğrudan veya dolaylı toplam payların en az yüzde 25 olması şartı aranacak. Katılımcıların son iki senede toplam gücü asgari kümülatif 2 bin megavat olan rüzgâr türbini bileşenleri üretmiş olma zorunlulukları da bulunacak.

Sabah