logo

İç göçün sebebi işsizlik

Devletin resmi rakamlarına göre son 5 yılda 14 ilden daha iyi yaşam için evini toprağını terkeden insan sayısı 1.5 milyonu buldu. Göç gerekçesinde ise ilk sırada işsizlik, ikinci sırada daha iyi bir sağlık hizmeti arayışı var. Bu durum yetkilileri harekete geçirdi.

Kurulacak olan cazibe merkezleriyle gidenlerin dönmesi için çaba sarfedilecek, özellikle genç nüfus ise toprağında tutulmaya çalışılacak.

İstihdamı artıracak projelerin, Doğu Anadolu Bölgesi’nden batı illerine göçü en aza indireceği belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen ilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesine bağlı Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır’dan son 5 yılda 1 milyon 421 bin 544 kişi, Türkiye’nin çeşitli illeri ile en fazla batı illerine göç etti.

Bölgede, son 5 yılda batıya en fazla göç sırasıyla Van, Erzurum ve Malatya’dan gerçekleşti. Söz konusu dönemde yurdun çeşitli illerine göç yaşanan bölgede en fazla göç gerçekleşen illerden Van’dan son 5 yılda 226 bin 677 kişi İstanbul, Ankara ve Bursa’ya, Erzurum’dan 196 bin 583 kişi aynı illere, Malatya’dan ise 152 bin 196 kişi İstanbul, Bursa ve Elazığ’a taşındı.

GÖÇ BÜYÜK PROBLEM

Doğu Anadolu’da bu dönemde en az göç veren iller ise Tunceli, Ardahan ve Iğdır oldu. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Anadolu’daki göçün ülkenin büyük problemlerinden birisi olduğunu söyledi.

Bölgedeki göçün başlıca nedenleri arasında işsizlik olduğunu değerlendiren Demirdöğen, “Göçü önlemek için nedenlerini ortaya çıkarmak lazım. İşsizlik, kaliteli eğitim, sağlık, daha iyi gelir ile yaşam şartları göçün öncelikli nedenleri olarak ön planda görmekteyiz. Bu nedenleri ortadan kaldıracak tedbirlerin alınmasıyla da göçü ortadan kaldırmak mümkün.” dedi.

Milli Gazete