logo

Dünya, GSYH'sinin 3 katından fazla borçlu

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün yayınlandığı bir rapora göre dünyanın borçları GSYH'nin yüzde 325'ine çıkarak 215 trilyon dolara ulaştı. Türkiye'nin aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin toplam borç miktarı 56 trilyon dolara yükseldi.

Dünyanın borç yükü giderek ağırlaşıyor. Gelişmekte olan ülkelerin hızlı borçlanmasının etkisiyle üresel borç seviyesi 2016 yılında 215 trilyon doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin aralarında bulunduğu yükselen piyasa ekonomilerinin toplam borç miktarının 56 trilyon dolara yükseldi.

Uluslararası Finans Enstitüsünün (IIF) "Global Borç Monitörü" başlıklı raporuna göre, küresel borç miktarı 2016 da 7.6 trilyon dolar artarak 215. 5 trilyon dolara yükseldi. Raporda, dünya gayrisafi hasılasının yüzde 325'ine denk gelen küresel borcun 160 trilyon dolarla yaklaşık dörtte üçünü gelişmiş ülkelerin tuttuğu belirtildi. Gelişmiş ülkelerin borcu, ekonomilerinin toplam büyüklüğünün neredeyse 4 katına ulaştı. Bu ülkelerin borçlarının GSYH'lerine oranı yüzde 390'ı buldu.

Raporda, zengin ülkelerin borçlarındaki 32 milyar dolarlık artışta aslan payının hükümetlerde olduğu tespiti yapıldı ve ABD ile İngiltere'de kamu sektörü borcunun 2006'dan bu yana iki katından fazla arttığına dikkat çekildi. Japonya ve Avrupa'daki gelişmiş ülkelerin ihraç ettiği tahvillerin dolar cinsinden değerinde ise yüzde 50 artış meydana geldi.

10 yılda 70 trilyon $ arttı

Türkiye’nin aralarında bulunduğu yükselen piyasa ekonomilerinin toplam borç miktarının 56 trilyon dolara yükseldiğine dikkat çekilen raporda, bu ülkelerin borçlarının GSYH'lerine oranının yüzde 215'e ulaştığı kaydedildi. Raporda ayrıca "Yükselen piyasa ekonomileri son 10 yılda yaklaşık 40 trilyon dolar borçlandı" ifadesine yer verildi. Gelişmekte olan ülkelerin borçaları 1996 ve 2006 yılları arasında sadece 9 trilyon dolar yükselmişti. IIF'nin raporuna göre son 10 yıl içinde dünyanın toplam borcuna 70 trilyon dolar daha eklendi.

Dünya