logo

En çok hangi meyve-sebzeyi tüketiyoruz?

Türkiye’de kişi başına yıllık ortalama sebze tüketimi 280 kilogram, meyve tüketimi de 90 kilogramı aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık sebze, meyve, tahıl ve bakliyat istatistiklerini yayınladı.

İstatistiklere göre Türk insanının en çok tükettiği sebze domates. Yılda kişi başına ortalama domates tüketimi 118 kilogram. Peşinden 52 kilo tüketimle patates, 43 kiloyla karpuz, 23 kiloyla biber ve 21 kiloyla soğan geliyor.

Meyvelerde üzüm

Meyve istatistiklerine göre Türk insanının en çok tükettiği ürün üzüm çıktı. Yılda kişi başına ortalama üzüm tüketimi 26 kilo olarak belirlendi. Peşinden, 23 kiloyla elma, 16 kiloyla portakal, 7 kiloyla mandalina ve 5 kiloyla armut, kiraz ve muz geliyor.

Kişi başına ortalama kuru fasulye tüketimi 3.4 kilo, kırmızı mercimek 5 kilo, yeşil mercimek yarım kilo, nohut tüketimi de 5 kilo olarak gerçekleşti.

Çayda tüketim rekoru

Türk insanı yılda kişi başına ortalama 14 kilo çay tüketimiyle yeni bir rekora imza attı. Kuru meyve tüketimi ise 1-3 kilogram arasında değişti. Kişi başına tahıl tüketimi 183 kilo olurken, ayçiçek yağı tüketimi 26 kilo, şeker tüketimi de 26 kilo olarak gerçekleşti.

Milliyet