logo

İsrail gazı Avrupa'ya taşınıyor

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve İtalya arasında İsrail gazının Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak olan doğalgaz boru hattı inşası için ön anlaşma imzalandığı bildirildi.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Tel Aviv'de düzenlenen Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, "İsrail gazını, inşa edilecek doğalgaz boru hattı ile Avrupa ülkelerinin yanı sıra bazı Ortadoğu ülkelerine de taşıyacağız." dedi.

Steinitz, Avrupa Birliği, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan Enerji Bakanları ile yaptığı toplantıda, "Ülkelerimiz küresel enerji konusunda artık önemli bir rol oynayacaktır." ifadelerini kullandı.

8 yıl sürecek olan doğalgaz boru hattı projesinin, 20 milyar İsrail şekeline (5,5 milyar dolar) mal olacağı bilgisine yer verildi.

İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve Avrupa Birliği ile İsrail arasında imzalanan ön anlaşmaya göre İsrail gazı, Akdeniz'de döşenecek boru hattı ile Güney Kıbrıs ve Girit adaları üzerinden Avrupa'ya taşınacak.

İsrail'den İtalya'ya uzanacak 2 bin 200 kilometre uzunluğunda dünyanın en uzun doğalgaz boru hattı olması öngörülen projenin hem çok yüksek maliyetli hem de inşasının riskli olduğu belirtiliyor. Bunun için İsrail'in 500 kilometre uzunluğunda bir boru hattı ile doğalgazı Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya ulaştırmayı öncelediği kaydediliyor.

Milli Gazete