logo

Balkanlar, son dönemin gözde yatırım bölgesi oldu

Son dönemde “dışarda yatırım, üretim” deyince en çok akla gelen bölge Balkanlar olmaya başladı. Yeni dönemde Romanya, Sırbistan, Bulgaristan öne çıkıyor.

Hırvatistan, Makedonya ve Bosna-Hersek de Türk yatırımcıların radarında. Sektörler ise otomotiv yan sanayii, tekstil/hazır giyim ve lojistik.

Avrupa’da 2000’ler boyunca Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkeler ciddi yatırım çekti ve bu ülkelerde artık doygunluk yaşanıyor. Yeni dönemde Romanya, Sırbistan, Bulgaristan öne çıkıyor. Hırvatistan, Makedonya ve Bosna-Hersek de Türk yatırımcıların radarında. Bu ülkeler içinde AB ile adaylık sürecinde olanlar daha fazla dikkat çekiyor.

Lojistik sektörünün Balkanlar’a yatırımında temel motivasyon AB kısıtlamalarını (kotaları) aşmak. Sektör Balkanlar’a ciddi olarak yatırım yapmaya 7-8 yıl önce başladı. O dönemde gözde ülke Bulgaristan idi. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, o dönem yatırım yapan şirketlerin Bulgaristan’ın yerli şirketlerini öne çıkarma politikası yüzünden zor durumda kaldığını söyledi. Şener, süreç içinde bazı firmaların geri geldiğini, bazılarının Romanya, Slovakya gibi ülkelere gittiğini aktardı.

Güvenlik endişeleri hızlandırıyor

Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörü son yıllarda Avrupa’ya yakınlık ve hızlı siparişle öne çıkıyor. Ancak Balkan ülkeleri gerek işgücü maliyeti gerekse de lojistik açıdan Türkiye’den daha avantajlı. Alım gruplarının güvenlik endişesi ile Türkiye’ye gelmemesi ve tedarik sürecinde aksama yaşanabileceği endişesi siparişlerin başka bölgelere kaymasına yol açıyor.

Dünya