logo

Arifan Derneği'nden 'Çocuklarda Mahremiyet' paneli

Arifan Kadın ve Aile Kuruluşları Dayanışma Derneği, "Aileyi Güçlendirme Projesi" kapsamında “0-12 Yaş Mahremiyet Kavramı” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde 17 Mart Cuma günü düzenlenen panele eğitimcilerin ve annelerin ilgisi yoğundu.

Moderatörlüğünü Arifan Aileyi Güçlendirme Projesi Yöneticisi Yard. Doç. Dr. Özlem Deligöz’ün yaptığı panele Uzm. Dr. Firdevs Kara, Psikolog Tuba Erdönmez, İlahiyatçı Zeynep Yaren konuşmacı olarak katıldı.

İlk oturumda 0-6 Yaş Çocuklarda Mahremiyet Kavramı ele alındı.

Uzman Dr. Firdevs Kara 0-6 yaş çocukların cinsel gelişimi, tuvalet eğitimi, ergenlikteki fiziksel değişimler, psikosomatik belirtiler konusunda bilgi verdi.

Psikolog Tuba Erdönmez; 0-6 yaş çocuklarına mahremiyet eğitimi nasıl verilir, çocuğun kendini koruma yöntemleri, sorunlu durumlarda ebeveyn yaklaşımı konularını ele aldı.

İlahiyatçı Zeynep Yaren Kur’an ve Sünnette mahremiyet kavramı, çocuklarda haya kavramının oluşturulması, anne baba ve çocukların sınırları ve yine mahremiyet eğitimi konularına değindi.

Panelin ikinci oturumunda Uzm. Dr. Firdevs Kara 6-12 yaş çocuklarda cinsel kimlik oluşumu, fiziksel gelişim, psikolojik problemlerin fiziksel yansımaları, ergenlik dönemine giriş konularını ele aldı.

Psikolog Tuba Erdönmez 6-12 yaş çocuklarda oyunlar, arkadaşlar ve çevre açısından ebeveynlerin çok dikkatli olması gerektiğini belirtirken sorunlu durumlarda çocuğun beyanının önemsenmesi, gerekli yerlere başvurulması ve çocuğa güven duygusunun hissettirilmesi gerektiğini vurguladı. Kız çocuk için annenin, erkek çocuk için babanın en etkili rol model olduğunu ifade etti.

İkinci oturumda İlahiyatçı Zeynep Yaren mahremiyet konusunda ebeveynlerin ilkeli olması gerektiğini, doğru davranışların takdir edilerek pekiştirilmesi gerektiğini, kötü örnek olacak kişi, çevre ve uygulamalardan uzak tutmanın da yine ebeveynin görevi olduğunu söyledi. Beden mahremiyeti, söz mahremiyeti, göz mahremiyeti, ev mahremiyeti ile sosyal medya mahremiyetine değindi.

Moderatör Yard. Doç Dr. Özlem  Deligöz, Agüp projesi kapsamında önümüzdeki günlerde  ileri yaşlar için mahremiyet kavramı ile ilgili yeni programlar tertipleneceği bilgisini verdi.