logo

Lojistikçiler rotayı Uzakdoğu’ya çeviriyor

Türkiye ile Uzakdoğu arasında lojistik talebi arttı, navlun son bir yılda 10 katından fazla yükseldi. Birleşme ve iflas sonrası gemi arzı düşerken, uçak şirketlerinin de aynı dönemde kapasite kısıtlamasına gitmeleri deniz yoluna talebi artırdı.

Navlunlar İstanbul-Şangay arasında 150 dolardan 2 bin 500 dolarlara kadar çıktı. UTİKAD Başkanı Eldener, dış ticarette Uzakdoğu’nun daha cazip hale gelmesiyle lojistik firmaların da rotayı bu bölgeye çevirdiğini söyledi. Türkiye ile Uzakdoğu arasında lojistik talebi arttı, navlun son bir yılda 10 katından fazla yükseldi. Birleşme ve iflas sonrası gemi arzı düşerken, uçak şirketlerinin de aynı dönemde kapasite kısıtlamasına gitmeleri deniz yoluna talebi artırdı. Navlunlar İstanbul-Şangay arasında 150 dolardan 2 bin 500 dolarlara kadar çıktı.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener, Avrupa ve ABD ile yapılan dış ticarette yaşanan aksaklıkların son yıllarda Uzakdoğu pazarını dış ticaret açısından daha da cazip konuma getirdiğini, lojistik sektörünün de yüzünü bu coğrafyaya, bölgedeki rotalara daha çok döndürdüğünü belirtti. Eldener, cografi konumundan dolayı Türk lojistik firmaları için pazarda önemli fırsatlar olduğunu soyledi.

Son dönemde Türkiye’de faaliyete geçen Uzakdoğulu şirketlerin sayısında artış var. Batı ülkelerinden kuruluşlar azalıyor. Uzakdoğu merkezli firmalar ise Türkiye’de şirketler kuruyor. Dış ticaret hacimleri düşerken Türk şirketlerinin de çıkışı Uzakdoğu’da aradıkları belirtiliyor.

Bu gelişmeler Türkiye - Uzakdoğu ticaretinde lojistik fiyatlarını da etkilemeye başladı. Eldener, “Navlunlar hızlı artıyor. Mesela son bir yılda İstanbul-Şangay arasında 150 dolardan 2 bin 500 dolarlara kadar çıktı” dedi. Avrupa ve ABD ile yapılan dış ticarette yaşanan aksaklıkların son yıllarda Uzakdoğu pazarını dış ticaret açısından daha da cazip konuma getirdiğini, lojistik sektörünün de yüzünü bu coğrafyaya, bölgedeki rotalara daha çok döndürdüğünü anlatan UTİKAD Başkanı Emre Eldener, “Ortadoğu, Orta Asya ülkeleri, Çin ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi olmasından kaynaklanan özellikli konumu ile lojistik üs olma iddiasını her geçen yıl güçlendiren Türkiye, coğrafi konumunu avantaja çevirmek için altyapısını da güçlendirmeye çalışıyor” dedi.

Dünya