logo

Brexit için yol haritası netleşiyor

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'da Brexit sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. May, İngiltere'nin başka ülkeler tarafından kullanılan model arayışında olmadığını, AB'ye kısmi üyelik istemediklerini ve "yarı içeride, yarı dışarıda" olmamaları gerektiğini belirtti.

İngiltere'nin büyük bir küresel ticaret ülkesi olmasını istediğini söyleyen May, "Avrupa Birliği'nin dağılmasını istemiyoruz. AB'nin başarılı olması İngiltere'nin ulusal çıkarınadır. AB ile gümrük birliği için yeni bir anlaşma istiyoruz" şeklinde konuştu. May, AB ortak pazar üyeliği önermediğinin de altını çizerek "Nihai Brexit kararını parlamentoda oylayacağız" dedi.

Ortak pazardan ayrılacak Serbest ticaret anlaşması yapılacak Göçmenleri kontrol altına alınacak

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB’den tam bir ayrılma olacağı sözünü verdi. May, İngiltere’nin Brexit sonrası AB tek pazarından çıkacağını ve AB’deki diğer 27 ülke ile “yeni ve eşit bir ortaklık” arayacaklarını sözlerine ilave etti.

İngilizlerin AB’den ayrılma yönünde oy kullandığı referandumun yedi ay geçmesine karşın, mart ayı sonunda başlayacak olan ayrılık görüşmeleri hakkında çok az ipucu vermesinden dolayı firmalar ve yasa yapıcılar tarafından eleştirilen İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit stratejisi konusunda ilk kapsamlı açıklamasını yaptı. May, AB ortak pazardan ayrılacaklarını belirtirken, AB ile serbest ticaret anlaşması yapılabileceğini söyledi.

May’in açıklamaları sonrasında, uzun zamandır gerileme sürecinde olan ülkenin parası sterlin yüzde 2 değer kazanarak, dolar karşısında 2008 krizinden bu yana bir günde görülen en büyük artışı yaşadı.

Gümrük Birliği için yeni anlaşma

May, Avrupa’dan gelen göçmenleri kontrol altına alacaklarını ancak İngiltere’ye yüksek kabiliyetli göçmen istediklerini söyledi. May, “AB ile gümrük birliği için yeni bir anlaşma istiyoruz” dedi.

Dünya