logo

TBMM'de 'Mezhep Çatışmalarına Karşı Sağduyulu İttifak Çağrısı'

Mersin Milletvekili Doç. Dr. Yılmaz Tezcan, TBMM’deki konuşmasında “Sağduyulu İttifak Çağrısı”ndan bölümler aktardı.

Teczan, “Değerli milletvekilleri, mezhep çatışmalarına karşı sağduyulu ittifak çağrısı konusunda şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, İslam İşbirliği Teşkilatında yaptığı konuşmada "İslam dünyasının bugün mezhepçilik, ırkçılık ve terör olmak üzere üç konuda büyük sıkıntı çektiğini, bunların birer fitne olduğunu ve Müslümanları zayıflatıp kan kaybına uğrattığını" ifade etti.

Bölgemizde mezhep eksenli bir çatışmaya doğru sürüklenmekteyiz. Suriye, Irak, Afganistan, Arakan, Myanmar, Doğu Türkistan, Yemen, Kuzey Afrika olma üzere Müslümanların kanlarının oluk oluk aktığı coğrafyalar. Bu olaylara karşı 1931 yılında toplanan İslam Birliği Genel Kongresi kararlarının bir reçete olabileceğini düşünerek bu kongreye dikkat çekmek istiyorum" dedi.

Tezcan,"Değerli milletvekilleri, tedirginlik nedeni güncel gelişmelere sağduyulu bir ittifak zemini oluşturması bakımından 1931 yılındaki İslam Birliği Genel Kongresi'nin kararları dikkate şayandır. Körüklenmekte olan mezhep gerginliğini engellemenin yollarından biri de 1931 yılında toplanan İslam Birliği Genel Kongresi'nde alınan kararların günümüze uyarlanmasından geçmektedir. Kuzey Afrika'da başlayıp Orta Doğu'da devam eden gelişmeler ekseninde oluşturulmaya çalışılan Sünni-Şii gerginliğinin bir kutuplaşmaya dönüşme ihtimali bölgedeki dost ülkelerin geleceğini tehdit etmektedir. Haksız işgallerle Orta Doğu'da başlayan iç karışıklıklar, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan devrimler, son olarak Suriye, Irak, Yemen ve Bahreyn üzerinden körüklenen mezhep ayrımcılığı zemini Müslümanların uyanık olmasını gerektiriyor. Bu çerçevede 10 Aralık 1931 tarihinde Kudüs'te düzenlenen İslam Genel Kongresi'nde İslam inancını ve değerlerini yaymak için etnik köken ve mezhep ayrımı yapılmaksızın Müslümanlar arasında iş birliğini sağlamak ve genel İslam kardeşliğini geliştirmek yönünde çok önemli kararlar alındı. O gün için aralarında Türkiye, Suriye, Irak, Filistin, Yemen gibi yaklaşık 22 ülkeden 153 delegenin katıldığı katılımcılar, mezhep ayrımı -Sünni, Şii, Alevi, Şafi, Hanefi ve benzeri- gözetilmeksizin İslam kardeşliğini geliştirmek ve Müslümanların menfaatlerini birlikte savunmak için İslam ülkelerinin temsilcilerinin kendi iradeleriyle bir araya gelmeleri bakımından çok büyük önem arz etmektedir.” açıklamasını yaparak alınan kararları hatırlattı.

Tezcan, "Sonuç olarak, Peygamberimiz Hazreti Muhammed (SAV): "Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz ve Allah'ın kulları kardeş olunuz."
Hucurat Suresi 13'te: "Ey insanlar, muhakkak ki biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve sizi milletler ve kabileler kıldık ki birbirinizi tanıyasınız. Muhakkak Allah yanında en değerli olanınız ondan en çok korkanınızdır."
Hucurat Suresi 10'uncu ayette: "Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltin ve Allah'tan korkup sakının; umulur ki esirgenesiniz." Allah'ın birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim etmesi temennisiyle yüce Meclisi saygıyla sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum" diyerek konuşmasını tamamladı. Mersin Milletvekili Doç. Dr. Yılmaz Tezcan’ın açıklamaları milletvekilleri tarafından alkışlandı.

“Sağduyulu İttifak Çağrısı”nın sayfamızda bulunan tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.