logo

Özbekler ve Kırgızlar 25 yıllık sorunu çözdü

Özbekistan ve Kırgızistan hükumetleri tarafından kurulan ortak çalışma grubunun, tartışmalı 7 sınır noktası konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 8-13 Kasım tarihleri arasında Fergana'da bir araya gelen ortak çalışma grubunun, bağımsızlığın ilk yıllarından bu yana iki ülke arasındaki tartışmalara neden olan sınır noktalarını ele aldığı belirtildi.

Açıklamada Özbekistan'ın Andican, Fergana ve Namangan vilayetleri ile Kırgızistan'ın Batken, Celalabad ve Oş vilayetlerini kapsayan sınır bölgesindeki 14 noktada ortak saha ve topoğrafya çalışmaları yapıldığı hatırlatıldı.

Ortak çalışma grubunun bir hafta süren çalışmaların ardından tartışmalı 7 sınır noktası konusunda anlaşmaya vardığına ve protokol imzalandığına işaret edilen açıklamada, böylece iki ülkenin üzerinde uzlaşma sağladığı sınır noktası sayısının 56'ya ulaştığı kaydedildi.

Taraflar, uzlaşma sağlanamayan sınır noktalarıyla ilgili ileride yapılacak çalışmalar konusunda da anlaştı.
Her ikisi de 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Özbekistan ve Kırgızistan arasında bin 99 kilometre uzunluğunda sınır bulunuyor. Taraflar, bağımsızlığın ardından başlayan sınır belirleme çalışmalarında sınırın 300 kilometrelik kısmında anlaşmazlık yaşamıştı.

AA