logo

Sürücülere 'bayram yolculuğu' uyarısı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Apaydın, Kurban Bayramı nedeniyle uzun yola gidecek sürücülerin her 2 saatte bir 15-20 dakika mola vermesi gerektiğini belirtti.

Apaydın, bayram tatillerinde trafikte yoğunluğun artmasından dolayı sürücülerin daha dikkatli olması konusunda uyarılarda bulundu.

Bayramlarda can ve mal kaybının azaltılması için sürücülerin uykusuz ve yorgun yola çıkmamalarını tavsiye eden Apaydın, trafik kazalarının birçoğunun sürücü hatalarından kaynaklandığına işaret etti .

Sürücülerin, emniyet kemerleri sürekli takılı halde trafikte seyretmeleri gerektiğini kaydeden Apaydın, şunları dile getirdi:

''Bayramlar bizim en güzel günlerimizden. Ancak hatalı araç kullanmak ve kurallara uymamak sebebiyle bu güzel günler hep kabusa dönebiliyor. Özellikle dini bayramlarda gerek şehirler arası gerekse şehir içindeki trafik yoğunluğu 10 katı aşkın artıyor. Dolayısıyla belki trafiğe yeni çıkan sürücülerimiz oluyor. Yorgunluktan kan şekeri düşebilir. Bazı bölgelerimizde ani yağmurlar oluyor. Yoğun sıcaklar nedeniyle asfaltta erimeler meydana geliyor. Bunlar da sürücüleri zor durumda bırakıyor. Yolun her halini göz önünde bulundurarak, temkinli araç kullanılması gerekiyor. Sürücüler her 2 saatte bir 15-20 dakika mola vermeli. Sürücülerimizin sürekli mola vermesini ve dinlenmelerini, hem kendi sağlıkları hem de onları bekleyen yakınları adına çok önemsiyoruz."

''Kör noktalara dikkat''

Apaydın, bayram günlerinde trafik kazalarını azaltmak için Karayolları Genel Müdürlüğünce kaza potansiyeli yüksek kesimlerde iyileştirme çalışmaları yapıldığını anlattı.

Türkiye'de bu yıl kör nokta olarak bilinen 130 yerde iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Uzun yola giden sürücülerin ara ara mola vermeleri iyi olur. Bayramlarda nakliye ambarları kapalı. Kamyonlarımız trafikte yok. Sadece yolcu taşımacılığı yapan otobüsler var. Onlar da 4 saatten fazla araç kullanmıyor ve çift şoför gidiyorlar. Özel otomobil sürücülerimiz, trafik kurallarını ihlal ederek 10 saate kadar araç kullanabiliyor. Bu sürücülerimiz yollarda dinlenmeli. Otobüs sürücülerimiz bu kuralla dikkat ediyor. Özel araç kullananlar sadece hız kurallarına uymaya çalışıyor, oysa yola uykusuz ve yorgun devam edilmemeli, trafik kurallarına harfiyen uyulmalı."

''Güneşin doğuşu sırasında dikkatli olalım''

Apaydın, sürücülerin güneşin doğuşu sırasında dikkatli olmaları konusunda da uyardı.

Güneşin doğuşuyla beraber sürücülerde dikkat dağınıklığı olduğunu ve beynin uyumaya başladığını kaydeden Apaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle sabah gün ışırken, güneş yorgun şoförün gözüne vurduğu zaman insan beyni dururmuş gibi kendini uykuya veriyor. Hatta gözleri açık uyuyor. O bakımdan sabahın erken saatinde güneşin doğuşlarında, özellikle güneşe doğru gidiliyorsa istirahat edilmeli. Eğer bunlara dikkat edilirse bayram hüsran olmaz, herkes kazasız belasız sevdiklerine kolay ulaşır.''

AA