logo

Reçetelerde e-imza artık zorunlu

Reçetelerde sahtekarlığın önüne geçmek için e-imza zorunlu hale getirildi. Kamu ve özel hastanelerinin artık e-imza kullanmasının zorunlu olduğunu açıklandı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından E-Reçete düzenlenmesinde sürekliliğin sağlanması amacıyla gerekli teknik altyapıya sahip olmayan hastane ve doktorlar için 1 Temmuz 2016 tarihine kadar SGK Kurumsal Hakim şifresiyle e-reçete düzenleyebilmeleri sağlanmıştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan incelemelerde e-reçetelerin yüzde 90 oranında 'e-imza' ile düzenlendiği görüldü ve reçetelerin tamamının e-reçete olarak e-imzalı düzenlenmesi hedeflendi. Dolayısıyla 1 Ekim 2016 Tarihinden itibaren e-imzası olmayan doktor reçete düzenleyemeyecek ve hastalar eczanelerden ilaç alamayacaklardır.

e-imza sahibi olan, ancak reçeteyi hala e-reçete olarak düzenlemeyen çok sayıda doktor bulunurken, 1 Ekim 2016 tarihinden önce bu hekimlerin e-imzaları ile e-reçete düzenlemeye başlamalarının sisteme alışmaları bakımından faydalı olacak.

E-reçetenin ilaç ve reçete sahtekârlığının önüne geçileceği için de ayrı bir öneminin olduğunu belirten yetkililer, eczanelerin yanlış ilaç verme durumlarının ortadan kalkacağını, reçetede olması gereken isim, teşhis, protokol no, tarih, doktor ismi gibi reçetede olması gereken bilgilerinde eczaneye eksiksiz ulaşması gibi birçok konuda hastane, doktor, eczane ve hastaya çok faydasının görüleceğini belirtti.

Dünya Bülteni