logo

Fransa'daki karışıklığa Belçika da eklendi

Avrupa’nın iki büyük şehri Paris ve Brüksel yanıyor. Fransa’da yeni çalışma yasası protestolarına dün demiryolu işçileri de katılırken Belçika’da ise kemer sıkma ülkeyi savaş alanına çevirdi.

Fransa'da günlerdir devam eden eylemlerde tüm şehir enkaza döndü. Polisin çok sert müdahale ettiği ve orantısız güç uyguladığı protestoculara dün demiryolu işçileri de eklendi. Benzer bir şekilde Belçika'da da memurlar, hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etmek amacıyla dün greve gitti. Genel bir grev olmasa da demiryolları ve toplu taşıma sektörünün de iş bırakması nedeniyle ülkede hayat büyük ölçüde durdu. Belçika'da da Fransa'nın benzeri olarak eylemcilere orantısız güç uygulanıyor.

Demiryolu çalışanları hükümetin yıllık izinleri azaltma girişimine karşı çıkıyor. Demiryollarında iç hatlardaki birçok seferin yanı sıra, Hollanda, Almanya, Fransa ve Lüksemburg'a giden uluslararası tren seferleri de yapılamıyor. Hükümet, demiryolları ile ilgili yıllık izinleri azaltma planından vazgeçmezse grevin uzayacağı mesajını veriyor. Öngörülen düzenleme kapsamında demiryolu çalışanlarının 14 gün olan yıllık izinlerinin 1 ya da 2 gün azaltılması söz konusu.

Belçika'da grev nedeniyle çok kısa sürelerde düzenlenen metro seferleri 15-20 dakikaya çıktı. Paris metrosunda da grevler başlayacak. Çalışanlar yarından itibaren süresiz grev kararı aldı.

Sabah