logo

YGS'de bu yanlışları yapmayın!

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu pazar. Uzmanlar aşırı kaygı ve heyecanın hata yaptırdığını belirterek, adayları uyarıyor. Öğrencilerin sınavda en çok yaptıkları hataların başında ise zamanı iyi kullanamama, kaydırma geliyor.

2 milyon 178 bin 563 aday, son hazırlıklarını tamamlama telaşında, heyecanlı günler yaşıyor. Uzmanlar ise, bu stresin aylardır verilen emeği boşa çıkarabileceğini vurgulayarak, adayları kaygılarını kontrol altına almaları konusunda uyarıyor. Özellikle de sınav kitapçık türünü işaretlememek, gerekli yerleri imzalamayı unutmak gibi hataların sık yapıldığını hatırlatıyor. Uzmanların, sınavlarda en çok düşülen hatalarla ilgili uyarıları özetle şöyle:

Kitapçığa göz atmamak

Adaylar, vakit kaybettireceğini düşündüğü için kitapçığa bakmıyorlar. Oysa tam aksine bu kitapçığa hâkim olmanızı ve heyecanınızın azalmasını sağlar. Muhtemel değişiklikleri görmenize ve kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası gibi şeyler varsa en baştan düzeltmenize yardımcı olur.
Ayrıca sınavda sık yapılan hatalardan biri de, kitapçık türünü işaretlememek. Adaylar, buna da dikkat etmeli. Gerekli yerleri imzalamayı da unutmayın.

Kodlarken dikkatsizlik yapmak

Bazıları tüm cevapları birden kodlamaya çalışıyor. Genellikle kaydırmalar böyle yaparken ve zaman yetmeyecek endişesi ile oluyor. Cevapları sayfa sayfa beşerli gruplar halinde soru numaralarını kontrol ederek kodlamanız zaman kaybınızı ve kodlama hatası yapmanızı önler; hem de size minik dinlenme aralıkları sağlar. Kodlama yaparken soru numarasına bakın.

Altı çizili sözcükleri gözden kaçırmak

Altı çizili sözcükleri çok dikkatli okuyun. Gerekirse heceleyin. Ayrıca, soru kökü ‘olamaz’, ‘değildir’ gibi olumsuz ifadeler içeren sorulara dikkat edin.
Zihin kendisini önce olumluya şartladığı için olumsuzluğu fark edemeyebiliyor ve çok rahat çözebileceğiniz halde yanlış işaretleyebiliyorsunuz. Bunun için soru kökünün altını çizerek veya soru kökünü daire içerisine alarak okuyun. Soru çözerken sadece o soru ile ilgilenin.

Bir teste takılıp kalmak

Adaylar, bir teste başladığında onu bitirmeden diğerine başlayamayacağını düşünüyor. Türkçe bitmeden başka teste geçemezmiş gibi hissediyor. Oysa Türkçe’de yorulduysanız başka dersin testine başlayın. Sonra yine geri dönebilirsiniz.

Hürriyet