logo

Tarlada sarımsak nöbeti

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve Şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı devam ediyor. Üreticiler, hırsızlık olaylarına karşı tarlalarında gece nöbet tutuyor.

Türkiye’nin yüzde 30’luk sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü’de, bu yıl sarımsak üretiminin 20 bin ton civarında olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü sarımsağı, 10 TL’den alıcı buluyor. Hasadı dört hafta süren sarımsağın tarlada kuruması için 10 gün kadar beklemesi gerekiyor.

Kuruyan Taşköprü sarımsağının, Taşköprü ve Kastamonu’da kurulan sarımsak pazarında satılmasına başlandı. Her yıl Taşköprü’de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler, çocuğu yaşlısı, kadını erkeğiyle sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor.

Sarımsak üreticileri, tarlalarda aileleriyle birlikte traktör yardımıyla sarımsağın hasadına başladı. Bir yandan tarlada sarımsaklar traktör yardımıyla sürülürken, diğer yandan aileler, topraktan sarımsağı çıkarıyor.

Taşköprü sarımsağının dünyada ve Türkiye’de büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen bir üretici, “Hem iklim şartları hem de su özelliğinden dolayı aroması yüksektir. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 30’u civarında sarımsak ihtiyacı, Taşköprü’den karşılanmaktadır. Taşköprü sarımsağı, artık Türkiye’nin her yerinde bilinmektedir. Taşköprü sarımsağının, dayanıklılığı ve kalitesi diğer sarımsaklardan çok daha üstündür. Taşköprü sarımsağının hasadı Temmuz ayının ilk haftasında başlar. Bu yüzden Temmuz ayının ilk haftasından önce Taşköprü sarımsağı var deniliyorsa bu doğru değildir. Çünkü bizim hasadımız, en erken Temmuz ayının 10’ununda başlar. Ağustos ayının başlarına kadar devam eder. İyi bir muhafaza ile Haziran veya Temmuz ayına kadar yaklaşık 1 yıl dayanıklılığı sürer. Buda bizim sarımsağımızın kalitesinin yüksek olduğunu gösterir. Diğer illerdeki sarımsaklar, çok üzün süre dayanmaz, kararma veya diş altı olur. Bu şekilde tüketiciler, bu tür sarımsakların Taşköprü sarımsağı olmadığını gösterir” diye konuştu.

Milliyet