logo

Tebrik mesajları da reklam sayılacak

İnternetten alışverişte tüketicileri bıktıran SMS ve e-posta mesajlarına sınırlama geliyor. Şirketlerin kutlama ve temenni mesajları da ticari ileti sayılacak ve onlar da kullanıcıya izinsiz gönderilemeyecek

Elektronik ticaret için hazırlanan yeni düzenlemeyle, E-ticaret işlemlerinde veri giriş hatalarının belirlenebilmesi için “geri al”, “değiştir” ve “sipariş özeti” gibi butonlar zorunlu olacak. Düzenlemeye göre, Reklam için gönderilen her türlü e-iletilerde onay istenecek, rahatsız eden reklam 3 gün içinde kesilecek.

Bayram kutlaması dönemlerinde kutlama iletileri reklam sayılarak tüketici onayı kapsamına alınacak. Böylece kutlama ve temenni iletileri de ticari ileti sayılarak tüketici onayı kapsamına alınacak.

Özellikle itiraz edilmediği takdirde esnaf esnafa SMS ya da e-posta gönderirken izin almayacak. Cihazın bakımı ya da servis için telefonunu bırakan müşteri ise reklam izni vermiş sayılacak. Borç hatırlatan SMS ya da e-postalara reklam konulamayacak.
Her şey şeffaf olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, elektronik ticarete ilişkin yönetmelik taslaklarının tamamlandığını açıkladı. Canikli’nin verdiği bilgiye göre elektronik ticaret işlemlerinde ödeme bilgilerinin verilmesinden önce vergi ve kargo masrafları dâhil toplam bedel görülebilecek, veri giriş hatalarının belirlenebilmesi için geri al, değiştir ve sipariş özeti gibi uygun teknik araçların sunulması zorunlu olacak.

Elektronik ortamda yapılan ticari iletişimi gerçekleştirenin belirlenebilir olması için bu iletişimde gerekli bilgilerin yer alması zorunlu olacak; promosyon ve hediye gibi hususların da açık ve anlaşılabilir olması sağlanacak. Ticari amaçla gönderilen elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.

‘Ret’ butonu geliyor

  • Alıcılara her zaman ticari elektronik iletileri reddetme hakkı ücretsiz ve kolay bir şekilde tanınacak.
  • Ret bildirimi imkânının gönderilen her bir ticari elektronik iletide yer alması zorunlu olacak.
  • Gönderen ret talebini müteakip üç iş günü içinde alıcıya elektronik iletiyi gönderme işlemini durduracak.
  • Kişisel veriler üçüncü kişilerle paylaşılamayacak.
  • İşlem bilgileri altı ay saklanacak.
  • Yükümlülüklere aykırı hareket edenlere 1000 TL’den 15 bin TL’ye kadar değişen idari para cezalarını uygulayabilecek, alıcıların onayı alınmaksızın bir defada birden fazla kimseye ileti gönderilmesi halinde ceza üst limitini 50 bin TL’ye kadar arttırabilecek.
  • İnternetten mal satanlar, ikinci el ürünler için ayrı kategori açacak.

Milliyet