logo

Akdeniz 3.419 göçmeni yuttu

Birleşmiş Milletler, 2014'te illegal yöntemlerle Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerden 3 bin 419'unun yolda hayatını kaybettiğini açıkladı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK), bu yıl yasadışı yollarla Avrupa'ya ulaşmak için yola çıkan en az 3 bin 419 göçmenin Akdeniz'de hayatını kaybettiğini açıkladı. Akdeniz'i aşmaya çalışan göçmen sayısındaki dramatik artışa vurgu yapan BM raporu, uluslararası kamuoyuna "Bu insani felaketi durdurun" çağrısında bulundu. Raporda yıl boyunca çoğunluğu Libya'dan yola çıkan 207 bin göçmen tespit edildiği belirtildi. Bu sayının Libya'da iç savaşın en şiddetli olduğu 2011'de bile 70 bin olduğunu belirten yetkililer, göçmenlerin 60 bin 51'inin Suriyeli, 34 bininin de Eritre vatandaşı olduğunu açıkladı. Göçmenlerin çoğunun İtalya ve Malta adasına ulaşmayı hedeflediği bildirildi. Rapor, kurumun Cenevre'de düzenlediği bir zirvenin ilk gününde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres tarafından açıklandı. Guterres "Güvenlik ve göçmenler konusu her ülke için bir sorun fakat politikalar toplu ölümlere sebebiyet vermeyecek biçimde tasarlanmalı" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bazı Avrupa hükümetlerinin sığınma hakkına riayet etmekten ziyade yabancıları sınırlarının dışında tutmaya odaklanmasını kınayarak, Avrupa ülkelerinin göçmenlere karşı tutumunu eleştirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Bu bir hata ve rekor sayıda insanın savaştan kaçtığı bir dönemde takınılacak yanlış bir tutum" dedi. Ve "Her ülkenin güvenlik ve göçmen idaresi konusunda kaygısı var, fakat politikaların insan hayatının sivil kayıba dönüşmesine yol açmayacak bir biçimde tasarlanması gerekiyor." diye ekledi.

Sabah