logo

Göçmen sayısı 10’a katlandı

Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) verileri, umuda yolculuğun çarpıcı yüzünü ortaya koyuyor. Türkiye sularından Avrupa’ya geçmek isterken yakalanan düzensiz göçmen sayısı son 5 yılda yüzde 1000 arttı. 2010 yılında bin 129 göçmen yasadışı yollarla Avrupa’ya gitmek isterken yakalanırken bu sayı daha 2014 yılı tamamlanmadan 10 bin 902 göçmene ulaştı.

Rumeli Feneri açıklarında geçtiğimz hafta başında batan göçmen teknesi, Türkiye’nin göçmen karnesini gündeme getirdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı verileri ise Türkiye denizlerinde umuda yolculuğun çarpıcı yüzünü ortaya koyuyor. Türkiye sularından Avrupa’ya geçmek isterken yakalanan düzensiz göçmen sayısı son 5 yılda yüzde 1000 arttı.

Yüz tanıma ağı mücadele için etkili olacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Edirne’de yasadışı göçmenlere yönelik hazırladığı raporda, “yüz tanıma ağının” hayata geçirilmesi ve sınırda kamera sistemi oluşturulmasının yasadışı göçle mücadelede etkili olacağı belirtildi.

Edirne’deki Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) yasadışı göçmenlerin ibadetlerini yerine getirebileceği bölümlerin hizmete girebilmesi için de çalışmaların sürdüğü bilgisi yer aldı.

Yüz tanıma ağının hayata geçirilmesi gerektiğine işare edilen raporda, “Böylece her yasa dışı göçmenin yüz kaydı alınacak, bu kişiler ülkelerine geri gönderildikten sonra yeniden havaalanlarından ve gümrüklerden geçmek istediklerinde ülkeye girişleri engellenebilecektir. Nitekim ülkesine geri gönderilen bazı göçmenlerin tekrar tekrar ülkemize gelip yasa dışı yollarla göç etmeye çalıştıkları tespit edilmiştir” denildi.

Edirne’deki GGM’nin erkekler için 14 kişilik odalarda 560 kişi, kadınlar için 16 kişilik odalarda 64 kişi, aileler için ise 4 kişilik odalarda 32 kişi olmak üzere toplam 656 kişilik kapasiteye sahip olduğu belirtilen raporda, ancak yakalanan yasa dışı göçmen sayısı dikkate alındığında bunun yetersiz olduğunun görüldüğü kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde GGM’de kalan kalanlarca kötü veya onur kırıcı muamele olduğuna dair bir bildirimde bulunulmamasının önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, “Çocuklar için yapılmış odanın acilen kullanıma açılması gerekmektedir” denildi.

Milliyet