logo

Tayfun, kasırga, volkan!..

Asya hafta sonunu çok zor geçirdi; İbibik kasırgası Hindistan'ı, Vongfong tayfunu Japonya'yı vurdu. Filipinler'de Mayon yanardağı tekrar faaliyete geçti

Hüthüt (İbibik) kasırgası saatte 200 kilometre hıza kadar çıkan rüzgârlarıyla Hindistan'ın doğu kıyısını etkisi altına almaya başladı. Kasırga yüzünden üç kişi öldü. 400 bin kişinin evlerini terk etmesine neden olan ve donanmayı en yüksek seviyede alarma geçiren kasırga ağaçları yerinden söktü, elektrik direklerini devirdi. Ulaşım ve alt yapı hizmetleri de aksadı. Yetkililer sel tehlikesine karşı, yüksek yerlerde yüzlerce barınak hazırladı. Üzerine duvar ve ağaç devrilen iki kişi hayatını kaybetti. 350 kıyı köyünün bulunduğu Vijayanagram ve Visakhapatnam eyaletlerindeki 14 milyon kişi normal hayata dönmek için kasırganın geçmesini bekliyor. Rüzgâr gece etkisini azaltasa da şiddetli yağmur devam etti.

Hindistan alışık

Hint Okyanusu'ndan gelen yıkıcı fırtınalara karşı hazırlıklı olan Hindistan'da geçen yıl bu zamanlar bir milyon kişi başarılı bir şekilde tahliye edilmiş, yüz milyonlarca dolarlık zarara neden olan Phailin tayfunu, sadece 25 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Japonya'nın güneyindeki Okinawa ve Kyushu adasında etkili olan Vongfong tayfunu nedeniyle 35 kişi yaralandı. Yetkililer, şiddetini giderek artıran tayfun nedeniyle 150 binden fazla kişinin evlerinden tahliye edildiğini belirtti. Bölgede yaklaşık 60 bin evin elektriksiz kalmasına neden olan tayfun, cadde ve sokakları sular altında bıraktı. Okinawa ve Kyushu adasında 35 kişi tayfun yüzünden yaralanırken, yetkililer toprak kaymalarına ve sele karşı halkı uyardı. Meteoroloji kurumu, saatteki hızı 180 kilometre olan tayfunun başkent Tokyo'ya ilerlediğini açıkladı. Okinawa'da geçen hafta meydana gelen tayfunda üç ABD askeri hayatını kaybetmişti.

Mayon tütmeye başladı

Filipinler'in en aktif yanardağı Mayon yine lav püskürtmeye başladı. 15 Eylül'de başlayan faaliyetlerinin birkaç gün içinde dinmesinin ardından evlerine dönen bölge sakinleri, dün tekrar tahliye edildi. Dağı çevreleyen 6 kilometre çapındaki alanda oturan 63 bin kişinin evlerini terk ettiği kaydedildi. Yetkililer "duruma göre önlemleri artırabiliriz" açıklamasında bulundu. Öte yandan Endonezya'nın Java adası da önceki gece gerçekleşen 5.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Pandeglang şehrinin 100 kilometre uzağındaki fayda, yüzeyin sadece 10 kilometre derininde gerçekleşen deprem bölge sakinlerini tedirginliğe sürükledi. Yetkililer tsunami tehlikesi olmadığını açıkladı.

Sinabung'da tehlike alarmı

Yanardağın çevresinde bulunan köylerde yetkililer tahliye hazırlıklarına başladı.Endonezya’da bulunan Sinabung Yanardağı çevresinde bulunan köylerde yetkililer, tahliye hazırlıklarına başladı. Endonezya ordusundan 700 komando, herhangi bir patlamaya karşı 24 saat nöbet tutmaya başladı.

Endonezya’nın Kuzey Sumatra Adası’nda bulunan Sinabung Yanardağı çevresinde bir haftadır tehlike alarmı devam ediyor. Pazar gününden itibaren faaliyete geçen yanardağda meydana gelen patlamalardan dolayı püsküren kül kütlesi nedeniyle çevre illerde hayat felç oldu. Kül yağmurları nedeniyle insanlar sokaklara maske ve şemsiyeler ile çıkarken, çevrede cilt ve solum hastalıklarında artış oldu. Hatalıklardan en çok etkilenen çocuklar olurken, insanlar kliniklere akın ediyor.

Sabah