logo

Ortaöğretimde başörtüsü serbest!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretimle ilgili öğrencilerin kılık kıyafetine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yönetmelikte değişiklik yapıldığı bildirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda başörtüsü kullanılmasına engel olan Yönetmelik’te değişiklik yapılması talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı’na başvuran Hukukun Üstünlüğü Derneği, söz konusu yasağın kalkmış olmasından duyduğu memnuniyeti kamuoyu ile paylaştı.

Hukukun Üstünlüğü Derneği Genel Başkanı Av. Süleyman Arslan, yaptığı yazılı açıklamada; "Halkımız bir zulümden daha resmen kurtulmuş, ülkemiz inanç özgürlükleri alanında bir adım daha ileri gitmiştir. Bu değişiklik çocuğun din özgürlüğünü, aynı şekilde anne-babaların çocuklarını kendi inançları doğrultusunda yetiştirme hakkını garanti altına alan uluslararası insan hakları belgelerine uygun bir değişikliktir.

Son derece memnuniyet verici bu değişiklik dolayısıyla başta Bakanlar Kurulu üyeleri olmak üzere katkı veren tüm yetkililere, sivil toplum kuruluşlarına ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimiz ve velilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.

Bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki, BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin 18. maddesinin 4. bendi anne-babaların çocuklarına kendi inançları doğrultusunda dini ve ahlaki eğitim verme hakkını garanti altına aldığı gibi bunu devletten talep etme hakkını da saklı tutmaktadır. Ne var ki, devletin bu konuda sağladığı imkanlar ve oluşturulan müfredat yetersizdir. Bu bağlamda, mevcut karma eğitim sisteminin de esas olmaktan çıkarılması ve anne-baba ve çocuğa tercih imkanı verilmesi gerekir. Bu konularda da en kısa zamanda müspet adımlar atılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Asfa Eğitim Kurumları Genel Müdürü Belma UYSAL da; "Asfa olarak,  bu durumun ortaöğretim kurumlarında başörtülü olarak eğitimlerine devam etmek isteyen kız öğrenciler için çok olumlu bir karar olduğu kanaatindeyiz. Alınan bu karardan duymuş olduğumuz memnuniyetimizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Son derece memnuniyet verici bu değişiklik dolayısıyla başta Bakanlar Kurulu üyeleri olmak üzere katkı veren tüm yetkililere, sivil toplum kuruluşlarına ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimiz ve velilerimiz için hayırlı olmasını dileriz" açıklamasında bulundu.

Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu sonrası yapılan açıklamada, "Ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin kılık kıyafetiyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı yönetmeliğin değiştirildiği, "Bu yönetmeliğin üçüncü, dördüncü maddelerinde bir değişiklik yapılarak, dördüncü maddesinin birinci fıkrasının 'e' bendinde yer alan 'baş açık ibaresi' ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır" denildi.