logo

18 milyon açlıktan öldü 657 milyon telefon satıldı

İnsanların ne giyeceğine, nasıl davranacağına, ne şekilde konuşacağına hatta neler kullanıp kullanmayacağına artık popüler kültür karar veriyor. Kültürün ve normların yok olduğu günümüzde insanlar materyal kültürle yaşam tarzlarını oluşturarak, kendi öz kültürlerini unutuyor.

Dünya üzerinde birçok insan açlıktan ve susuzluktan kıvranırken insanlar kendi öz kimliklerini kaybederek isim yapmış markalara milyarlar vermeye başladı. Son günlerde yaşanan teknoloji çılgınlığı da bu çarpıklığı gözler önüne seriyor. Bir telefon markasının son çıkan serisini almak için insanlar haftalar önceden sıraya giriyor ve o telefona milyarlar ödüyor. Algı yönlendirme tekniği ile insanların zihinlerine işlenen etkenlerle insanlar toplumda statüsünü arttırdığını sanarak değerinin çok üstünde satılan ünlü marklara yöneliyor. Bir telefon markasının en son çıkan serisini almak için Türkiye’de de haftalar öncesinden sıraya girildi. Telefonun fiyatının 2 bin 500 TL olması ise, insanları bu çılgınlıktan geri döndüremiyor. Buna karşılık bir yılda dünya üzerinde 18 milyon insan açlıktan ölürken, satılan akıllı telefon sayısı ise 657 milyonu aştı.

Bir dakikada 12 çocuk açlıktan ölüyor

Günümüz dünyasında bir taraf açlıktan ölürken, diğer taraf marka çılgınlığından geri durmuyor. Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 6 milyon çocuk kötü beslenme yüzünden ölüyor. BM raporuna göre de, bir dakika içinde dünya üzerinde 12 çocuk açlık ya da kötü beslenme yüzünden ölüyor. Dünya üzerinde bir yılda ölen insan sayısı ise 18 milyon. Bir tarafta ölen insanlar varken batı dünyasında obezite ve kalp damar hastalıkları artıyor. Afrika’da 13 milyon insan her yıl açlıktan hayatını kaybederken, Amerika’da ise, obezite tedavisine harcanan para 40 milyar civarında. Bu karşılık insanların kendileri kaybederek çılgınlık içinde para harcamaları ve bir markanın son çıkan serisini eskisi bozulmadan almaları materyalist düşüncenin oluşmasına ve bencil bir dünyanın temellerinin atılmasına neden oluyor.

Millî Gazete