logo

Küresel risk: Ebola

Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının, diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturduğunu açıkladı

Ebola salgını hakkında iki gün boyunca değerlendirmeler yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Acil Durum Komitesi, toplantının sonuçlarına ilişkin yazılı açıklamalarda bulundu. Batı Afrika ülkelerindeki ebola salgınının sıra dışı bir olay olduğunun vurgulandığı açıklamada, salgının diğer ülkelerin kamu sağlığı için de risk oluşturduğu belirtildi.

ULUSLARARASI SEYAHAT UYARISI

Açıklamada ayrıca, öldürücü etkisi, bulaşma şekilleri, şu anda risk altında olan ülkelerdeki zayıf sağlık sistemi dikkate alındığında, virüsün daha fazla yayılmasının olası sonuçlarının çok daha ciddi olacağı vurgulandı. Salgının, uluslararası sorun oluşturan bir kamu sağlığı acil durumu olduğu ifade edildi. Bunun önlenebilmesi için de koordineli bir uluslararası müdahale gerektiğinin altı çizildi. Yetersiz tıbbi müdahale koşulları nedeniyle virüsün pek çok sağlık çalışanına bulaştığına da işaret edilen açıklamada, önlem olarak salgından etkilenen ülkelerin devlet başkanlarının ulusal acil durum ilan etmesi ve alınacak önlemler hakkında ülkedeki kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi. Ebola virüsü taşıyanlar veya taşıyanlarla temasa geçenlerin ise uluslararası seyahat etmemeleri gerektiğinin altı çizildi. Batı Afrika'da bulunan Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone'de 4 Ağustos'a kadar bin 171 yeni ebola vakası tespit edildi ve toplam 961 kişi öldü. Öte yandan Benin'de iki şüpheli ebola vakasına rastlandığı bildirildi.

ABD PERSONELİNE TAHLİYE

ABD Dışişleri Bakanlığı, Liberya Büyükelçiliği'nde görevli personelinin ailelerini, ebola salgını nedeniyle ülkeden tahliye etme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı, Monrovia'daki büyükelçilikte çalışmayanlar için önlem amaçlı böyle bir adım atıldığını belirtti. Ayrıca salgını önleme çabaları çerçevesinde 15 üyeli Batı Afrika Uluslar Topluluğu'nun (ECOWAS) toplantılarının askıya alındığı bildirildi. ECOWAS Başkan Yardımcısı Toga McIntosh, Nijerya'nın başkenti Abuja'da yaptığı açıklamada, ECOWAS'ı oluşturan ülkelerdeki üyeleri bir araya getiren toplantıları askıya aldıklarını duyurdu.

Sabah