logo

Gazze Ramazan ayına ekonomik krizle giriyor

Gazze'de İsrail ablukası sebebiyle Ramazan ayına sınır kapılarının kapatılması, Mısır ile aralarındaki tünellerin yıkılması, işsizlik ve maaşların ödenmemesi gibi sorunlarla giriyor

İsrail'in 2006 yılından beri uyguladığı ambargo, Gazze'yi "açık hapishaneye" dönüştürürken, sınır kapılarının kapatılması, Mısır ile aralarındaki tünellerin yıkılması, işsizlik ve maaşların ödenmemesi, halkı ciddi sıkıntılara sokuyor.

Gazze Ambargosunu Kırma Komitesi'nin verilerine göre 1 milyon 800 bin nüfuslu Gazze'de, bir milyon kişi insani yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Refah Sınır Kapısı da sık sık kapatılırken, Gazzelilerin birçok ihtiyacını karşıladığı "can damarı" konumundaki tüneller de yıkılmıştı. Tüm bunlara bir de memurların maaşlarının gecikmesi eklenince, halk ekonomik krizle boğuşmak zorunda kaldı.

Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında milli mutabakatla kurulan uzlaşı hükümetinde, Başbakan Rami el-Hamdallah, Gazze Şeridi'ndeki eski Hamas hükümeti memurlarının maaş ödemelerinin bu ay yetişmeyeceğini belirtmiş ve maaşlar ödenmemişti.

Dünya Bülteni