logo

Almanya 1 milyon vasıflı göçmen arıyor

Avrupa'nın en düşük doğum oranına ve en yaşlı nüfusuna sahip ülkesi Almanya, çareyi kalifiye göçmenlerde arıyor.  Ekonomistlerin bir milyondan fazla vasıflı elemanı yitireceğini öngördükleri Almanya, ciddi bir yetenek açığıyla karşı karşıya. Almanya'nın beyin göçüyle yetenekli öğrencileri ülkesine çekmeyi başaramaması, ülkenin dünyaca ünlü sanayisini pek de parlak bir geleceğin beklemediği anlamına gelebilir.

Münih Teknik Üniversitesi rektörü Wolfgang Hermann durumu “Alman ekonomisi için büyük bir risk” olarak değerlendirdi. “En vasıflı elemanı aramak konusunda cesaretli olmak zorundayız.” diyen rektör, sözlerine “En parlak beyinleri iyi karşılayan bir kültür oluşturmak için de bu yeteneklerin Almanya'ya gelişini kolaylaştırmalıyız.” diye devam etti.

Alman seçmen geçen ayki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu durumun farkında olduğunu gösterdi. Genel görünüm Avrupa'da aşırı sağcı ve yabancı karşıtı hareketlerin güçlenmesi yönünde olsa da, kalifiye işçilerin ülkeye girişini destekleyen Alman partilere destek arttı.