logo

Sağlıkta da Tübitak kuruluyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye ’nin tıp araştırmalarına devlet desteğini arttırmak için ‘Sağlık Tübitak’ı’ adlı projeyi hayata geçirmek amacıyla yasa taslağı hazırladı. 6 ayrı araştırma enstitüsü kurulmasını kapsayan projenin toplam maliyeti, 1 milyar lirayı bulacak. Proje, yurtdışındaki Türk bilim adamlarına da açılacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, basınla sohbetinde projeyi şöyle anlattı:

“Birbirinden önemli 6 ayrı enstitü kuracağız. Sağlığın Tübitak’ını oluşturacağız. Birincisi Kanser Enstitüsü olacak. Bu enstitü, Ar-Ge çalışmaları yapacak. ABD’deki kanser enstitülerinin konseptinde olacak. ABD’de şu anda 26 tane böyle enstitü var. Türkiye’de ise ilk kez kurulacak. Bütün üniversitelerle işbirliği yapacağız. Projesi olan bize başvuracak. Biz finansman ve fiziki mekân desteği sağlayacağız. Ankara ’da 3.5 milyar dolarlık halk sağlığı laboratuvarı kurduk. İstanbul ’da da aynısını kuruyoruz. Buralarda ileri araştırmalar yapılabilecek. Yurtdışındaki Türk bilim adamlarından da yararlanacağız. Onları Türkiye’ye çağırmayacağız ama yardım alacağız. ‘Gelin burada ekibinizi kurun’ diyeceğiz. Çünkü onlar yurtdışında çok stratejik yerlerde görev yapıyorlar. Ben inanıyorum ki önümüzdeki 5 yıl içinde Türk bilim adamlarının hastalıklarla ilgili çok önemli buluşları olacak. Yani bir köprü iki ayak şeklinde çalışacağız.

İkinci enstitümüz, Sağlık-Biyoteknoloji Enstitüsü olacak. Bu kurum, ilaç konusunda araştırmalar yapacak. Diğer enstitüler ise ‘Çocuk, Genç ve Ergen Ruh Sağlığı Enstitüsü’, ‘Kronik Hastalıklar Enstitüsü’, ‘Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü’, ‘Ulusal ve Ulusararası Sağlık Akreditasyon Enstitüsü’ olacak. Bu enstitüler için 1 milyar liralık bütçe gerekiyor. 3 yıl içinde hepsi tamamlanacak. Kanser ve ilaçla ilgili olanı bu yılın sonuna kadar kurmayı hedefliyoruz.”

Radikal