logo

Avrupalılar AB’ye karşı oy kullandı

Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesinde seçmenlerin oy kullandığı, yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri kıtadaki siyasi eğilimleri ortaya koydu.

Önceki seçimlere göre hafif bir artış göstererek yüzde 43.1’e çıkan oy kullanma oranı yine de AB’nin çalışmalarına halkın doğrudan katılabileceği tek organına ilginin eksikliğini ortaya koydu. Merkez, merkez sağ ve merkez sol partilerin toplam Oyun yüzde 69.4’ünü almasına rağmen AB ve göçmen karşıtı, aşırı sağ hareketlerin yükselişi kaygı yaşattı.

Aşırı sağ grup kurabilir

İngiltere’de 1910’dan bu yana ilk kez İşçi Partisi ya da Muhafazakarlar bir seçimden birinci çıkmadı. Ödün vermez AB karşıtlığıyla tanınan siyasetçi Nigel Farage’ın partisi UKIP oyların yüzde 27.5’ini aldı. ‘Avrupa’yı AB’den kurtaracağım’ diyen Farage, İngiliz siyasetinde artık ‘üçüncü bir gücün’ ortaya çıktığını söyledi. Fransa’da ise Sosyalist Başbakan Manuel Valls’ın ifadesiyle ‘deprem’ yaşandı. Yerel seçimlerin ardından yükselişini sürdüren aşırı sağcı ve Müslüman karşıtı Front National (Ulusal Cephe) yüzde 25 oy oranıyla Fransa’nın AP’deki 74 sandalyesinden 24’ünü aldı. Danimarka’da aşırı sağcı Halk Partisi’nin de birinci çıkması Avrupa’nın genelindeki yükselişle birleşince ‘AB karşıtı kalıcı bir parlamenter grup kurulabilir mi’ sorusu tartışılmaya başlandı. Sağ eğilimin farklı kanatlarının baskın olduğu seçimde; Yunanistan’da Radikal sol blok SİRİZA’nın birinci olması sol adına nadir haberlerden oldu.

Milliyet