logo

Keneyle mücadele sonuç verdi, vaka sayısı düştü

Türkiye’de ilk olarak 2002’de görülen kene ısırmaları ve buna bağlı ortaya çıkan Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına yönelik yapılan eğitim çalışmaları sonuç verdi. Kene ile mücadelede önceki yıllarda halka ‘kene seti’ dağıtan ve sahaya özel timler gönderen Sağlık Bakanlığı, bu yıl vatandaşlara farkındalığı artırmak için açık renk çorap ve keneyi çıkarmak için tülbent dağıtımı planlıyor. 2002 yılından bu yana bin 100 köyde beş bine yakın kene vakası görüldü.  Bugüne kadar kene tarafından ısırılan 500’e yakın kişi hayatını kaybetti. Yapılan çalışmalarla vaka sayısı 800’e, ölüm sayısı da 36’ya düştü.

Bakanlık ilk olarak KKKA hastalığı için risk haritasını çıkardı. Buna göre vakaların çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaştığı belirlendi. Son iki yıldır bu bölgelerde farkındalığı artırmak için riskli bölgelerde bakanlık personeli tarafından kene seti dağıtıldı. Eğitim çalışmaları sonuç verdi ve kene vakası 1300’den 800’e düştü.

Uzmanlar, sıcak ortamda yaşama ve üreme imkânı bulan kenelerin, yumurtadan daha erken çıkarak aktif hale geldiği ve insanlarla temas haline geçtiğine dikkat çekiyor. Kenenin 6-12 saat içinde çıkartıldığında hastalanma olasılığının en düşük seviyede olduğunu vurgulayan uzmanlar, gecikildiğinde kenenin artan miktarda virüs vermeye devam edeceği için hastalanma riskinin artacağını vurguluyorlar.