logo

Siyasi partilere ‘çevreyi kirletmeyin’ uyarısı

Mahalli idareler seçimleri öncesi partilerin seçmenlerini etkilemek için hazırlattığı bayrak, flama, afiş gibi materyallerin çevre kirliliğine neden olabileceği bildirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu, o nedenle de insanların kendi görüşlerine göre oy vermesinin önemli bir kavram olduğunu söyledi. Mahalli idareler seçimlerine yaklaşık 50 günlük bir sürecin kaldığını ve partilerin bu nedenle çalışmalarına hız verdiğini belirten Topbaş, Türkiye’de seçim döneminde oldukça fazla nitelikte çevresel kirliliğe neden olabilecek aktivitelerin yapıldığını ifade etti. Topbaş, bu aktivitelerin başında konvoyların geldiğini anlatarak, “Konvoylar neticesinde hem ülkemizde akaryakıt israfı oluyor hem de akaryakıttan kaynaklanan zehirli gazlar açığa çıkıyor. Bunlar günlük trafik yoğunluğunun üstüne artı bir trafik yoğunluğu getirdiği için hava kirliliğine yol açarak insan sağlığını tehdit ediyor” dedi.

“Plastik ürünler imha edilmeli”

Seçim sürecinde partilerin ve adayların kendini tanıtabilmek için basılı eserler ortaya koymaya çalıştıklarına dikkati çeken Topbaş, “Partililer bu süreçte isim ve amblemlerinin yer aldığı bayrak, flama, afiş ile broşürler de hazırlatıyorlar. Plastik karışımlı ciddi anlamda boyalı ve renkli kâğıtlardan oluşan bu ürünler seçim sonrası imha edilmesi gereken ürünlerdir. Bu ürünlerin ölçüsüz bir şekilde kullanılması hem doğada hem de bunun sonucunda doğanın bize sunduğu nimetlerden kaynaklanan kirlilikler ortaya çıkarıyor” diye konuştu. Topbaş, önceki seçimlere oranla bu yıl daha bilinçli davranıldığını vurgulayarak, “Bu sene bu tür tanıtım araçları biraz daha az kullanılıyor ve konvoylara da daha az rastlıyoruz. Umarız seçime yaklaşırken bu kurallara hem adaylar hem de partililer dikkat eder” ifadesini kullandı.

Millî Gazete