logo

Gıdada SMS'li denetime erteleme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketicinin, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, ek gıdalar, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çayın içeriğini tek bir SMS ile öğrenme uygulamasını erteledi. Bakanlık, 1 Ocak 2014’te başlayacak olan uygulamayı, şimdilik, 31 Ağustos 2014’e erteledi.

Bakanlık, 9 Eylül’de ‘sürpriz’ bir kararla, 7 ürün grubunda 1 Ocak 2014 itibariyle Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ne (ÜDTS) geçileceğini duyurmuştu. Böylece tüketici takviye edici gıdalar, bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar, bal, bitkisel sıvı yağlar ve siyah çayın sahte olup olmadığını, tüketim tarihinin geçip geçmediğini, ne zaman kim tarafından üretildiğini ya da ithal edildiğini; bakanlığın bu ürünlerle ilgili bir toplatma kararı olup olmadığını internet, mobil uygulamalar, SMS veya otomatik sesli yanıt sistemiyle sorgulayabilecekti. 

Tüketici, 7 ürün üzerinde yer alacak etiketlerdeki numaraları girerek, Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi ‘www.udts.com.tr’ internet sayfası, iOS , Android ve diğer akıllı telefonlar için geliştirilmiş ve ücretsiz edinilebilen uygulamalar, tüm operatörler için geçerli olan “7364 kısa mesaj servisi ve “444 37 09 numaralı otomatik sesli yanıt sistemi üzerinden kontrolünü yapabilecekti.

Radikal