logo

'Milli Tren' çalışmaları başlıyor

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Milli Tren Projesi'nde ana sorumlu olarak TCDD'nin belirlendiğini belirterek, "Milli Tren Projelerinde, 280'i bilim adamı, 1056'sı mühendis, 520'si teknik ve idari uzman olmak üzere toplam 1856 kişi çalışacak" dedi.

Karaman, Milli Tren Projesi'nin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, söz konusu proje için ilk toplantıyı 11 Ekim 2012'de gerçekleştirdiklerini ifade ederek, toplantılar neticesinde, Milli Yüksek Hızlı Tren, Milli Elektrikli ve Dizel Tren Seti, Milli Yeni Nesil Yük vagonu temalı dört ayrı çalışma gurubu oluşturduklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Milli Tren Projesi'nin bir anda ortaya çıkan bir proje olmadığını, 11 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Bugün arkalarında sanayi birikimi, üniversite desteği, proje desteği, Ar-Ge desteği bulunduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu konuda herkesle işbirliği yapmayı amaçlıyoruz. Tabiri caizse işin sırrına mazhar olmuş durumdayız. Etkin olarak 1 yıldır bunun projeleri çiziliyor" diye konuştu.

Milli Trenlerin iç ve dış dizaynının tamamen Türk estetiği dikkate alınarak hazırlanan özgün bir proje olduğunu ifade eden Yıldırım, "Tamamını biz yapacağız demek akılcı olmaz. Önemli olan işin entegratörü olmak. Öncelikle yerli sanayimizle yapılacak her türlü aksam burada yapılacak. TCDD öncü olacak ve bu ekosistemi en iyi şekilde kullanacak. Gövde cer sistemleri, iç donanım, klima sistemi burada yapılabilir. Yapılamayanlar da dışarıdan alınır" dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"2018'de artık tren raylarda hareket etmiş olacak. Bu projeyle sağlanacak katma değeri söyleyeyim; Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda yapılan demiryolları hatlarını dikkate alırsak ihtiyacı olan hızlı tren seti miktarı 100'dür. Bu, 3 milyar dolarlık yaklaşık bir bütçe demektir. Bu bütçeyi dışarıya verecekken bu projeyle birlikte en azından bunun yüzde 60'ının yüzde 70'inin içeride kalmasını sağlayacağız. En kısa vadede yani 5 yıllık vadede demek ki 2-2,5 milyar dolarlık en az tasarruf söz konusu ama bunun ötesinde gerçekleştirdikten sonra bölge ülkelerinde oluşturacağı ekonomik katma değer çok daha büyük olacaktır. Bunun hesaplarını henüz yapmadık."

Sabah