logo

ABD’den trans yağlara yasak

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi birçok ciddi hastalığa neden olan yapay trans yağların gıda endüstrisinde kullanımını sonlandırmak için ilk adımı attı. Kalp hastalıklarının bir numaralı ölüm sebebi olduğu ABD’de trans yağları “kamu sağlığına yönelik tehdit” olarak niteleyen FDA, bu adımla yılda 20 bin kalp krizinin ve 7 bin kalp hastalığı kaynaklı ölümün önlenebileceğine inanılıyor.

Ürünün raf ömrü uzuyor

ABD’de trans yağların gıda endüstrisinde kullanımı büyük oranda sınırlandırılmıştı. Ancak restoranlardaki kızartılmış yiyecekler, keklerin üzerindeki şekerli kaplamalar, mikrodalgada hazırlanan patlamış mısır, dondurulmuş pizza, margarin ve kahve kreması gibi çok tüketilen gıdalarda hâlâ trans yağ bulunabiliyor. Trans yağ gıdaların dokusunu, raf ömrünü ve tadını geliştirmek için de kullanılıyor. FDA, trans yağların tamamen yasaklanmasını istiyor.

Kullanmak güvenli değil

Ancak yasak yürürlüğe girmeden önce bir süreçten geçilecek. Öncelikle FDA, iki ay boyunca zaman çizelgesi belirlemek üzere gıda endüstrisinin görüşlerini alacak. Trans tağın yerini tutacak başka bir ürün bulma sürecine bağlı olarak her yiyecek için farklı takvim belirlenecek.

FDA, trans yağları kullanan şirketlerden sağlığa zararı bulunmadığını kanıtlamalarını istemişti. Ancak araştırmalar sonucunda, trans yağların kullanımının hiçbir şekilde güvenli olmadığı ortaya çıktı. Bu da trans yağların tamamen kaldırılması için FDA’nın önünü açtı. Trans yağlar İsveç ve Danimarka’da da yasaklanmıştı. Birçok ülke de katı etiketleme yasalarını yürürlüğe sokmuştu.

Milliyet