logo

Tayfun, Filipinler'i vurdu

Yılın en şiddetli tayfunu Haiyan, Filipinler'i yıktı. Hızı saatte 200 kilometreyi bulan tayfunda ölü sayısı binlerle ifade ediliyor, 720 bin kişi ise yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldı

Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler, bu yılın en şiddetli tayfunu yüzünden zor günler geçiriyor. Özellikle son iki gün şiddetini artıran ve saatteki hızı yer yer 200 kilometreyi bulan Haiyan Tayfunu'nda, en az 720 bin insan da yaşadığı bölgeleri terk etmek durumunda kaldı. Filipinler'in başkenti Manila ve çevresiyle, Samar, Leyte, Cebu ve Panay adalarını doğu yönünden batı yönüne vuran Haiyan Tayfunu, sahil kesimlerini yaşanmaz hale getirdi. Tayfunla birlikte iletişim ve ulaşım büyük oranda dururken, yetkililer, fırtınanın şiddetli oluşu yüzünden hasar tespit çalışmalarının da yapılamadığını kaydetti. Ölü sayısının, fırtına dindiğinde daha da artmasından endişe ediliyor. Ölenlerden biri üzerine ağaç yıkılarak yaşamını yitirdiğinden, yıkılan ağaçların kaldırılmasından sonra yeni cesetlere ulaşılabileceği kaydediliyor.

Bu arada tayfunun pazar günü ulaşması beklenen Çin'de sarı alarm verildi. Tayfunun Güney Çin Denizi'nde 8-10 metrelik dalgalara yol açabileceği uyarısında bulunan yetkililer, bölge halkına gereken önlemleri almaları ve gemilerin limana dönmesi çağrısını yaptı. 

Sabah