logo

Lisanssız Üretimde Yeni Dönem Başlıyor

Kendi konutlarında, sitelerde ve diğer alanlarda lisans almadan güneş, rüzgar kaynaklarına dayalı üretim tesisleri kurarak elektrik üretebilmek ve ihtiyaç fazlasını satmak isteyenlerin beklediği yönetmelik yayımlandı. Yeni düzenleme ile lisanssız elektrik üretiminde sınırlama 2 katına çıkarılarak 1 megavat oldu. 

Yönetmeliğin yayınlanması sayesinde bugünden itibaren dağıtım şirketleri tarafından yeni lisanssız üretim başvuruları kabul edilmeye başlanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, uygulamanın başlamasıyla birlikte Türkiye'de lisans almadan elektrik üretmek ve ihtiyacından fazlasını satmak isteyenler için büyük bir potansiyelin harekete geçtiğini ifade ederek, "Toplu konutlar, üniversiteler, alışveriş merkezleri sıraya girdi. Şimdi bu potansiyeli 2 kat arttırıyoruz. Ayrıca kanun gereği ilerde potansiyele göre Bakanlar Kurulu kararı ile 5 megavata kadar çıkartılabilecek. Lisanssız elektrik üretimi konusunda bugün yürürlüğe giren mevzuatımızda teknik düzenlemeleri olabildiğince hızlı çıkararak ilgilenen herkesin bu uygulamayı anlamasını ve bu alandaki büyük potansiyeli daha da arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni düzenlemedeki yeniliklere dikkati çeken Köktaş, eski yönetmelikte, üretim tesisi kurulmadan önce, ilgili tüketim tesisinin de hazır olması gerektiğini, yeni yönetmelikle üretim ile tüketim tesisinin eş zamanlı olarak projelendirilip inşa edilebilmesine izin verildiğini söyledi. Köktaş, "Böylece, site veya alışveriş merkezi tarzı yapıların projelendirilmesi ve yapımında, enerji tesislerinin de eş zamanlı olarak yapımına imkan sağlandı. Bu sayede sonradan ek maliyetlerin ortaya çıkmasını engelleyip, projelerin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyoruz" diye konuştu.

Köktaş, ayrıca yönetmelikle, lisanssız elektrik üretim tesislerinin kapsamına belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan elektrik üretim tesislerinin, ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin ve sermayesinin yarısından fazlası belediyeye ait olan tüzel kişilerce, belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde kurulan tesislerin de eklendiğini ifade etti.

energyworld