logo

Güneş enerjisi ilk defa rüzgarı solladı

Enerji analizine göre; küresel rüzgar enerjisi pazarındaki yavaşlama güneş enerjisi piyasasını öne çıkarttı. Küresel pazarda meyadana gelen rüzgar kapasitesindeki keskin düşüş ile birlikte güneş enerjisi alanında büyüme yaşanıyor. Şimdiye kadar ilk kez bu yıl güneş enerjisi rüzgarı geride bıraktı. 

Bloomberg'in yenilenebilir enerji alanında yaptığı analize göre; 2013 yılında dünya çapında kurulan yeni rüzgar tesislerine 35.5 GW ve güneş enerjisindeki kapasiteye ise 36,7 GW eklendi.

Geçtiğimiz yıl, güneş enerjisi kapasitesine 30.5 GW; karadaki ve denizdeki rüzgar kapasitesine de 46.6 GW yatırım eklenerek her iki alanda da rekor kırılmıştı.

Analize göre, 2013 yılında iki büyük rüzgar pazarı Çin ve ABD'de yaşanan yavaşlama ile birlikte güneş enerjisi sistemleri rüzgar enerjisini sollamış oldu.

Bütün bunlara rağmen, düşen teknoloji fiyatları, yeni piyasalar ve denizüstü (offshore) rüzgar enerji santrallerinin gelişmesi rüzgarın temel yenilenebilir enerji teknolojisi olmasını sürdürmesini sağlayacağı öngörülüyor. Yine, bu yılki yüksek farka rağmen, 2030 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisinin eşit düzeylerde seyredeceği düşünülüyor.

enerji postası