logo

Yola çıkarken ağır yiyeceklerden kaçınılmalı

Uzun yola çıkacak sürücülere yiyecek uyarısı yapıldı. Op. Dr. Ömer Kurt, araç sürücülerinin güvenli bir yolculuk için ağır yiyecekler tüketmemesi gerektiğini söyledi. 
Ramazan ayının ardından yemek düzeninde değişiklik olacağını hatırlatan Ömer Kurt, vatandaşlara şu uyarıyı yaptı: “1 ay boyunca 2 öğüne alışmış olan mide ve bağırsak sistemimiz, bayramdan sonra aynı şekilde belli bir süre devam etmediği ve aniden 3 öğüne çıkıldığı için adaptasyon sağlayamayarak, sistemimizde bir takım şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler; mide ağrıları, bağırsaklarda kolit tarzı ağrılar, ishal, kabızlık şekliyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle şeker ve tansiyon hastaları bayramdaki kalorili yiyecekleri fazla tükettiklerinden dolayı acil servislere, şeker koması ve kalp krizi şikayetleri ile gelebilmektedirler. Bunun için diyabet ve kalp rahatsızlığı olanların özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca kalp krizleri Ramazan ayında daha sık görülmektedir.”
Özellikle araç sürücülerine tavsiyelerde bulunan Kurt, şöyle devam etti: “Ramazan Bayramı'nda uzun yola çıkacak olan şoförlerin (40 yaşın üzerindekiler) özellikle ağır yiyeceklerden kaçınmaları seyahatin daha güvenli ve daha sağlık geçmesini sağlayacaktır. Ramazan ayın ardından eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru davranış olacaktır. Bayramdan sonraki ilk 15 günde yine sabah akşam 2 öğüne dikkat edilmeli, kalori ve yağ oranı düşük ve hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir. 3 öğüne yumuşak bir geçiş yapılmalıdır ve hazmı kolay besinlerin tüketilmesi gerekir.”
Kurt, şu önerilerde bulundu: “Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçının. Az ve sık yemek yeyin. Ağır kızartmaların tercih edilmemesi gerekir. Kalori açısından yoğun yiyecekler (Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu ) yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılarını az miktarda yeyin. Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar Ramazan Bayramları'nda kendilerine özellikle dikkat etmelerini gerektir.”

Bugün