logo

Oruç tutmanın yasak olduğu İslâm toprakları

Çin yönetimi, Ramazan-ı Şerif’in gelmesiyle birlikte Doğu Türkistan’lı müslümanlara zor kullanarak bir belge imzalatıyor.  Bu belgede tebliğ edilen kararlar  gereğince, Müslüman Uygur vatandaşlarının dini eğitim almaları, oruç tutmaları, dini etkinliklere katılmaları, camilere gitmeleri ve namaz kılmaları yasaklanıyor. Taahhütnamede,  ayrıca bu kişilerin diğer dinleri terk ederek Ateist olmalarının zorunlu olduğu hükmü de bulunuyor.
26 Haziran 2009 tarihinde Çin’in Guandong eyaletindeki bir fabrikada köle işçi olarak çalıştırılan Doğu Türkistan Müslümanlarına karşı, Çinli işçiler tarafından büyük bir saldırı başlatıldı.  Bir gece  Doğu Türkistan’lıların kaldıkları yatakhaneye saldıran binlerce  Çinli, çok sayıda Doğu Türkistanlıyı katletti, yüzlercesini de ağır derecede yaraladı.
Fabrika baskınında binlerce Uygurlunun katledilmesi ve Çin Devleti'nin Uygur müslümanlarına uyguladığı asimilasyon politikalarına karşı 5 Temmuz 2009 tarihinde Doğu Türkistan’da düzenlenen  yürüyüş, Çin emniyet birimleri  tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı.
‘Urumçi katliamı’ olarak  anılan kanlı operasyon da yaşlı, kadın, çocuk demeden  çok sayıda Uygurlu vahşice öldürüldü. Çin’in resmi kurumlarının  ölü sayısını 156 kişi olarak bildirdiği katliamda gerçek rakamın binin üzerinde olduğu ifade edildi. Olaylardan sonra ortadan kaybolan 10.000 Uygur Türkü'nden ise aradan geçen 4 yıla rağmen  haber alınamadı.

Milli Gazete