logo

Yüksek kalorili kömür teşvik kapsamında

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığa karşı yerli kömür üretimine teşvik getirdiklerini belirterek, yüksek kalorili kömür üretiminin teşvik kapsamına alındığını bildirdi. 
Bakan Çağlayan, yaptığı açıklamada, 20 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde kömür üretimine yönelik yatırımların, yalnızca kömürün düşük kalori sınıfında (düşük C sınıfı) yer alması durumunda teşvik edilebildiklerini ifade ederek, "Bu çerçevede, taşkömürü başta olmak üzere yüksek kalorili kömür üretimine yönelik yatırımlar destek kapsamına alınamazken, düşük kalorili kömür yatırımları, ‘öncelikli yatırım’ konuları arasında yer alan madencilik yatırımları kapsamında 5. Bölgede uygulanan bölgesel desteklerinden yararlandırılmaktaydı" dedi. 
Sektörün yatırım ihtiyaçlarının, enerji arz güvenliği ve cari açık gibi hususlar dikkate alınarak, değişikliğe gidildiğini ve yapılan değişikliğin bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandığını söyleyen Çağlayan, "Bu değişiklik ile kömür üretimine yönelik yatırımlara sağlanan desteklerin kapsamı genişletilmiştir" diye konuştu. Çağlayan, "Bu çerçevede, sanayimizin ihtiyaç duyduğu yüksek kalorili kömürün temini, enerji arz güvenliğinin sağlanması, bu konudaki yüksek dış ticaret açığımız ve özel sektör tarafından gerçekleştirilecek yatırımların artırılması ihtiyacı göz önünde bulundurularak, yer altı kaynaklarımızın hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasını teminen düşük kalorili kömürlerin yanında yüksek kalorili kömür üretimi yatırımlarının da teşvik edilebilmesinin önü açılmıştır" dedi. 
Yapılan değişiklik ile kömür üretimi yönelik yatırımların, kalori sınıflamasından bağımsız olarak teşvik edilmesine imkan tanındığını ifade eden Çağlayan, "Böylece, düşük kalorili kömür üretimi yatırımlarına olduğu gibi yüksek kalorili kömür üretimi yatırımlarına da destek oran ve sürelerinin oldukça yüksek olduğu 5. Bölge desteklerinin sağlanması mümkün kılınmıştır. Yatırımların 6. Bölgede gerçekleştirilmesi halinde ise bu bölgede uygulanan desteklerden yararlanma hakkı saklıdır. Sözkonusu değişikliğin sektörde yeni yatırımlara yol açacağına inanıyor, Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Dünya