logo

Katliam, kasırga ve sel

Şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş sınırına göç eden ve ardından kasırga uyarısıyla Myanmar’ın iç kesimlerine sığınan Arakan Müslümanları, bu kez de su baskını tehdidiyle karşı karşıya.

Yaklaşık 70 bin Müslüman, kendilerini bekleyen tehlikeye çare bulunmazsa su baskının neden olacağı salgın hastalıklara maruz kalacak. Myanmar’da Budistlerin saldırıları sonucunda topraklarını terk etmek zorunda kalan ve Bangladeş sınırına göç eden Rohingya Müslümanları, Mahasen Kasırgası’nın etkili olacağı uyarısı üzerine Myanmar’ın iç kesimlerine sığındı. Rakhine’de (Arakan) yerlerinden edilmiş yaklaşık 70 bin Müslüman, şimdi de kendilerini bekleyen su baskını tehdidi karşısında hayat mücadelesi veriyor. Buradaki Müslümanların, muson yağmurlarının neden olacağı su baskınlarından yoğun şekilde etkileneceği kaydedilirken, bu durumdan kaynaklanacak salgın hastalıkların da büyük tahribata yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

Mahasen Kasırgası, Hint Okyanusu’na kıyısı olan Hindistan, Myanmar ve Bangladeş’i tehdit ediyor. Myanmar hükümetinin vatandaşlık statüsü tanımadığı on binlerce Müslüman, Arakan’daki derme çatma kamplarda yaşıyor. Birleşmiş Milletler, geçen hafta yaptığı açıklamada, Mahasen Kasırgası öncesinde Arakan’daki kamplarda yaşayan sivillerin tahliye edilmesi uyarısında bulunmuştu.
Myanmar hükümeti, Sittve kentindeki kamplarda bulunan 5 bin 158 kişinin güvenli yerlere tahliye edildiğini açıklamıştı. Myanmar’ı 2008’de vuran Nergiz Kasırgası, 130 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Milli Gazete