logo

Kaya gazı bulguları henüz netleşmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Türkiye'nin enerji politikaları ve stratejilerinin başında yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geldiğini söyledi.
Güneşten elde edilecek enerji ile ilgili Konya'nın Karapınar ilçesinde uygulamaların olacağını ifade eden Yıldız, ''Kömür santrallerinin, 5 bin megavata yakın bir santralin devreye alınması söz konusu olacak. Hep beraber bunlara şahit olacağız. Buraya tüm bu kömürleri değerlendirmek üzere kurulacak olan kömür santrallerinin miktarı, iki Atatürk Barajı'na denk'' diye konuştu.
Gazetecilerin, bölgedeki kaya gazı rezervinin ne kadar olduğuna ilişkin sorusu üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
''Kaya gazı bulguları henüz netleşmiş değil. Bunun ne kadarlık bir kapasiteye karşılık geldiğini söylemek şu anda doğru olmaz. Bizler enerji sektörü olarak her zaman itidalli konuşmaya gayret ediyoruz. Şu anda kaya gazıyla alakalı 'burada şu kadar metreküp gaz var' demek biraz erken olacak, çalışmalar devam ediyor. ''
Akdeniz'de Kıbrıs Rum yönetiminin, petrol ve doğalgaz keşifleri için İtalyan ve Fransız şirketlerle anlaşma yapmasıyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Yıldız, Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik sahada statüsü netleşmemiş yerler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Biz oraların tamamının Kıbrıs'a ait olduğuna inanıyoruz. İki yol var; ya oralarda çalışmazlar veya çalışmalarına devam ederler. Oluşacak tüm gelirler, doğalgaz veya petrolün mutlaka Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılması esas olmuş olur. Bu doğru olan, adaletli olandır ve gelinmesi gereken nokta da burasıdır. Türiye yalnızca haklarının ve hukukunun korunmasıyla alakalı işlemlere devam ediyor.''
Yıldız, bor rezerviyle ilgili bir çalışma olup olmadığıyla ilgili soruya karşılık, bor rezervi ve satışında Türkiye'nin dünyada birinci olduğunu aktardı.