logo

Yoksulluğun ve adaletsizliğin kaynağı ABD

Bolivya Devlet Başkanı Evo Moralez, kapitalizm oldukça yoksulluk ve adaletsizliğin yenilemeyeceğini söyledi ve kapitalist ülkelerin ‘’kitle imha silahı ya da benzeri bahanelerle’’ Ortadoğu’daki ülkeleri karıştırıp sonra işgal ettiğini ifade etti.
Moralez, ‘’Uluslararası Quinoa Yılı’’ etkinlikleri kapsamında bulunduğu BM’de basın toplantısı düzenledi. Quinoa’nın (bir tahıl ürünü) Bolivya ekonomisine katkısı ve dünya genelinde açlığı önlemede oynayabileceği rolü anlatan Moralez, doğal kaynaklarıyla Bolivya’nın dönüşüm geçirdiğini söyledi. Konuşmasında kapitalizm, ABD, IMF ve yeni liberalizmi eleştiren Moralez, IMF’yi ABD’nin politikalarını Güney Amerika’ya dayatmaya çalışmakla suçladı.
ABD’nin politikalarını uygulamak durumunda olmadıklarını kaydeden Moralez, IMF’nin Güney Amerika ülkelerine çok zarar verdiğini belirtti.
Petrol endüstrisini 2006’da millileştirdiklerini ve bu kaynakla kalkındıklarını anlatan Moralez, uluslararası şirketlerin Bolivya’da çalışabileceklerini ama ‘’patron’’ olamayacaklarını söyledi.

Milli Gazete