logo

Sigara kullanımı azalırsa kanser de azalır

Sigara kullanımı önümüzdeki 10-20 yılda silinirse, neredeyse hiç akciğer kanseri vakası görülmeyeceği belirtildi. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sigarasız bir toplum, sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı ile kanserlerin yüzde 50’sinin yok olacağını söyledi. Prof. Dr. Özdoğan, bazı vitaminlerin kullanımının kanseri önlediği ya da kanseri tedavi ettiği yolundaki iddiaların doğru olmadığını belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde kanserin bir miktar artmaya devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Ama patlama algısı oluşturacak düzeyde değil. Beklenmedik bir durum söz konusu değil. Ancak etrafımıza bakınca, ‘her tarafta kanser vakası görüyoruz algısı’, bir korku, endişe oluşturuyoruz. ‘Acaba kanser patlıyor mu?’ diye. Kanser artık teknolojik gelişmeler insanların farkındalığı, hekimlerin çok ilgili davranmaları ile erken saptanabiliyor. Son 20 yılda kanser tedavisinde ciddi gelişmeler oldu. Kanserin 150 çeşidi var. Alt grupları binlerce. Bir çoğunda hastanın uzun yaşamasını sağlayan tedavi stratejileri var. Erken tanı ile iyileşmiş hastaların fazla olması, ‘Kanser patlıyor mu?’ endişesini oluşturuyor. Bunun doğru bir endişe olduğunu düşünmüyorum”
Kanserlerin yüzde 50’sini yok edebiliriz
ABD’de kansere bağlı ölümlerde azalma olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, “Ama Türkiye’de beklenen hafif bir artış trendinin devam ettiğini düşünüyorum” dedi. Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Sigara kullanımının ortadan kalkması neredeyse tüm kanserlerin üçte birini yok edecek. Sigarasız bir toplumda akciğer kanseri olmayacak. Akciğer kanseri Türkiye’de birinci sırada. Sigara kullanımı önümüzdeki 10-20 yılda silinirse, neredeyse akciğer kanseri görmeyeceğiz. Bu çaba çok yeni. Emekleme döneminde. Sigarasız bir toplum, sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı ile neredeyse kanserlerin yüzde 50’sini yok edeceğiz.” Türkiye’de ve Antalya’da en sık görülen kanser türünün akciğer olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, “Kadınlarda meme kanseri ilk sırada ancak kadınlarda sigara kullanımı arttığı için akciğer kanserleri hızlıca üst seviyeleri zorluyor” dedi.
Milli Gazete