logo

2012'de, kanayan yaralarımız arttı

Bangladeş-Burma (Yeni adıyla Myanmar) sınırında kuzey-güney doğrultusunda uzanan ve 8. yüzyılda Arap tüccarlar vasıtasıyla İslam ile tanışan Arakan, 1784 yılında İngilizlerin Burma işgaliyle birlikte, süregelen baskı, tehdit, göç ve zulüm ile tanıştı.

ABD ve NOTO, Afganistan’dan sonra İslam aleminin en köklü, kalabalık ve teknolojik gelişmeye en yatkın ülkesi Pakistan’ı da savaş ve çatışmaların içine çekmek için gerekli her türlü bahaneyi önce üretti, sonra da gerekçe gösterip saldırdı. ABD’nin İHA (İnsansız Hava Araçları) saldırılarında bir yılda sadece ölen çocuk sayısı 178 oldu.

Bulgaristan ve Yunanistan sınırları içindeki Batı Trakya Türkleri için uzun zamandan beri süregelen söz konusu iki ülkenin inkar ve asimilasyon politikaları 2012’de de sürdü. Batı Trakya Türkleri, Türk kelimesini hiçbir yerde kullanamadı, kendilerine ait vakıflarda tasarrufta bulunamadı. Camilere ve kutsal değerlerine yapılan sözlü ve fiili saldırılara maruz kaldı. Eğitim hakkından mahrum olmaları dolayısıyla anadillerini unutma korkusuyla Batı Trakya halkı, kendilerini ülkeden tecrit edilmiş bir halk olarak görmeye devam etti.

Filipinler, Moro… Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güney bölgesi Moro’da merkezi yönetimle 40 yıldır yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 120 bin kişi hayatını kaybetmişti. Ancak bu kadar uzun soluklu mücadele 2012’de Uzak Doğu’dan, sevindirici haberler getirdi. Ülkenin güneyinde Müslüman azınlık tarafından idare edilecek yeni bir özerk bölge kurulmasını öngören çerçeve anlaşması 15 Ekim’de imzalandı. Manila'daki Malacanang Devlet Başkanlığı Sarayı'nda Filipinler Devlet Başkanı III. Benigno Aquino ile ülkenin en büyük Müslüman grubu olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİKC) lideri El Hac Murad İbrahim'in huzurunda imzalandı. Törende, Malezya Başbakanı Necib Rezak, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da hazır bulundu.

Batılı ülkelerin uzun yıllara dayanan çalışmaları sonucu ikiye bölünen Sudan, hem Güneyindeki ayrılıkçı Hükümetin, hem de kendisinden 1800 km. uzaklıktaki İsrail’in bombalamalarına maruz kaldı. Ancak dünyadan tek bir ses bile çıkmadı. İngiliz Eski Başbakanı Tony Blair’in danışmanlığını yaptığı Hristiyan Güney Sudan Hükümeti, kuzeye saldırmaya devam etti. En son saldırısında 2 bine yakın Müslüman hayatını kaybetti.

Bir önceki yıl başlayıp, 2012 yılında da insanlığın vicdanını yaralayan en dramatik gelişmelerden biri Somali’de yaşandı. Süregelen kıtlık ve çatışma felaketleri devam ederek yüzlerce insanın hayatına mal oldu. Milyonlarca insan su ve yiyecek bulmak için yollara düştü. Komşu ülke Kenya sınırındaki Daadap Kampında toplanan 600 bin Somalili, çoğunluğunu Türk yardım kuruluşlarının sağladığı yardımlarla hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Millî Gazete