logo

Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsü yok oluyor

Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsü beklenenden daha hızlı kaybolmaya başladı.  Kanada Çevre Bakanlığından bir grup bilim adamının, Kuzey Kutbu'ndaki kar örtüsünün son 40 yıllık seyri üzerinde bir süredir yürüttükleri çalışma sonuçlandı.
Amerikan Jeofizik Birliğinin bilimsel yayını olan Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinin son sayısında yayımlanan aynı konudaki başka araştırmaya göre de bölgedeki kar örtüsünün kaybolma süreci, son 5 yılda, o ana dek kaydedilenden daha hızlı bir şekilde gerçekleşti.
Araştırma grubunun lideri Dr. Chris Derksen, mevcut örtünün kaybolmasının, bölgedeki yaban hayatı, bitki örtüsü ve toprak sıcaklığını değiştirecek boyutta olduğunu ifade etti.

Kutup kar örtüsünde özellikle mayıs ve haziran aylarında önemli azalma gözlemlediklerini bildiren Dr. Chris Derksen, bunun da yaz aylarındaki buzul erimelerini tetiklediğine işaret etti. İklim değişikliği çalışmalarında, 5 ila 10 yıllık dilimlerin artık kısa zaman aralıkları olarak alındığını hatırlatan Dr. Derksen, bu yıl yaz aylarında Kuzey Kutbu'nda Kanada'nın Alberta eyaleti büyüklüğünde kutup buzunun yok olduğuna dikkati çekti.