logo

Açlık ve yoksulluk rakamlarında artış

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2012 yılı Eylül ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı.

Buna göre 2012 Ağustos ayında 953.18 TL olarak belirlenen açlık sınırı, Eylül ayında 22 lira birden arttı. Açlık sınırı Eylül ayında 975,27 TL olarak gerçekleşti. Ağustos ayında 2.678.60 olarak endekste yerini bulan yoksulluk sınırı ise Eylül ayında birden sıçrama yaptı. Eylül ayı yoksulluk rakamı 59,25 TL birden artarak 2.737,85 TL olarak kayıtlara geçti.

Ağustos ayı içerisinde taze sebze ve meyvede yaşanan bolluk ve fiyatların ucuzlaması mutfakları bir nebze rahatlatırken, başta yumurta olmak üzere temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışı, özellikle açlık rakamlarının yükselmesine neden oldu. Okulların açılmasıyla beraber harekete geçen kırtasiye ve eğitim masrafları ile ulaşım harcamaları da yoksulluk rakamlarında 60 TL'ye varan bir artışın oluşumuna sebep oldu. Doğalgaz fiyatlarındaki artışın yansımasının Ekim ayı rakamlarında olacağını kaydeden yetkililer, Ekim ayı rakamlarının daha da yükselmesinden endişe ediyorlar.

Millî Gazete