logo

Sigara denetimleri anlık takip edilecek

Sağlık Bakanlığı, sigara denetimlerinin anlık olarak takibi ve raporlanması için tablet dönemi başlattı. Bakanlık, halk sağlığı müdürlüklerinden tüm bilgisayarların aktif olarak kullanılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı, tütünle mücadele faaliyetleri kapsamında ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilmesi, rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlanmasını sağlamak amacıyla tablet PC dönemi başlattı. 
Bu kapsamda Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) hazırlandı. Ankara'da gerçekleştirilen pilot uygulama sonrasında, ülke genelinde kullanıcı eğitimleri verildi. Eylül ayı içerisinde de sistem kapsamında kullanılacak tablet bilgisayarların dağıtımı yapıldı. Bu kapsamda en fazla tablet bilgisayar İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Konya'ya gönderildi. Yurt genelinde ise, tüm illere toplamda bin 235 tablet ulaştırıldı.
Öte yandan, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy tarafından geçen hafta valiliklere gönderilen yazıda, tüm bilgisayarların aktif olarak kullanılması istendi.
Bununla birlikte online olarak takip edilen sistemdeki tabletlerin tütün denetimi dışında kullanılmaması; denetimlerde kullanılan tutanakların ve aylık olarak bildirilen denetim formlarının aynı şekilde tutulmaya devam edilmesi, 4207 Sayılı Kanun kapsamında denetlenmesi gereken işyerlerinin sisteme kaydedilmesi talimatı verildi. Ayrıca uygulamanın başlatılması da istendi.