logo

ABD'de açlık düzeyi yüksek

ABD’de 17 milyon kişi günde en az bir öğünü ‘ekonomik zorluklar nedeniyle’ atlıyor. 46.7 milyon kişi ise yiyecek karnesiyle karnını doyuruyor.
ABD’de yaklaşık 17 milyon kişi açlık sınırına yakın yaşıyor. ABD Tarım Bakanlığı ülkede yiyeceğe ulaşma sıkıntısı çeken insan sayısının 2011’de 2010’a oranla 800 bin artığını açıkladı. Bakanlığın açıkladığı raporda, ABD’lilerin yaklaşık yüzde 5.5’inin ‘yiyecek güvenliğinin düşük olmasından’ muzdarip olduğu belirtildi. ‘Son derece düşük yiyecek güvenliği’, parasızlık nedeniyle öğün atlanması ya da tüm gün boyunca yemek yenmemesini ifade ediyor.
Yiyecek karnesinde rekor
1995’te açlık raporu hazırlamaya başlayan Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre 2008’den sonra ülkede ‘aç yaşayanların’ oranı yüzde 16.4 civarında seyretmeye başladı. Raporda açlık oranlarının siyahi nüfusun yoğunlukta yaşadığı ülkenin güney bölgesinde daha yüksek olduğu da belirtildi. Açlık çekenlerin yarısı, yeteri kadar gıda alamadıkları için kilo kaybettiklerini söyledi.
Küresel boyuta ulaşabilir
Ülkede 2008 yılında başlayan ekonomik krizin yanı sıra son 50 yılın en büyük kuraklığının yaşanması da açlık sorununa neden oluyor. Mısır, soya fasülyesi ve buğdayda dünyanın bir numaralı ihracatçısı ABD’de yaşanan büyük kuraklık, son aylarda gıda fiyatlarında artışa neden oldu. Ülkenin yüzde 55’inde etkili olan kuraklığın bu yıl küresel bir gıda krizine neden olabileceği yorumları yapılıyor. Birleşmiş Milletler gıda örgütleri, on milyonlarca insanın hayatını etkileyecek büyük bir gıda krizini önlemek için soya fasülyesi, buğday ve mısır fiyatlarının artışının frenlenmesi adına ‘acil küresel eylem’ çağrısında bulundu.

Milliyet